Regimul Bashar al-Assad încearcă să ascundă stocurile de arme chimice – Wall Street Journal

O unitate secretă a armatei siriene a început să distribuie armamentul chimic în aproximativ 50 de locaţii, pentru a îngreuna sarcina depistării stocurilor neconvenţionale, afirmă oficiali americani şi din Orientul Mijlociu citaţi de Wall Street Journal.
Economica.net - vin, 13 sept. 2013, 18:23
Regimul Bashar al-Assad încearcă să ascundă stocurile de arme chimice - Wall Street Journal

Iniţiativa regimului sirian, implementată de Unitatea 450, riscă să îngreuneze planul rus de plasare sub control internaţional a arsenalului chimic sirian.

Serviciile de spionaj americane şi israeliene cunosc, în mare, localizarea depozitelor de armament chimic sirian, însă dispersarea acestora riscă să complice demersul de plasare sub control internaţional.

Potrivit surselor citate, Unitatea 450 – aparţinând Centrului sirian pentru cercetări militare – a început să mute stocurile de armament chimic de câteva luni, dar manevrele au fost intensificate de circa o săptămână.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat joi că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus. Siria anunţase de marţi că este pregătită să prezinte arsenalul chimic comunităţii internaţionale şi să înceteze fabricarea acestui tip de armament, fără însă a vorbi de distrugerea armamentului neconvenţional. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite intenţionează să prezinte în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie pe tema situaţiei din Siria, în contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.

Statele Unite şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul anunţând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Rusia – Banca Centrală avertizează că presiunile inflaţioniste rămân ridicate
Criză Rusia – Banca Centrală avertizează că presiunile inflaţioniste rămân ridicate
Aşteptările inflaţioniste în rândul gospodăriilor din Rusia pentru anul viitor se situat la 13,4% în noiembrie, nemodificate faţă de octombrie, în timp ce presiunile inflaţioniste rămân......
Romgaz listează prima emisiune de obligaţiuni la BVB
Romgaz listează prima emisiune de obligaţiuni la BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Romgaz organizează, marţi, evenimentul de listare a primei emisiuni de obligaţiuni ...
Consiliul Afaceri Externe al UE se reunește azi și discută pregătirea apărării UE și situația din Ucraina
Consiliul Afaceri Externe al UE se reunește azi și discută pregătirea apărării UE și situația din Ucraina
Consiliul Afaceri Externe (Apărare) al Uniunii Europene se reuneşte azi, la Bruxelles, pentru a discuta despre pregătirea ...
Ministrul rus al resurselor naturale, în vizită în Coreea de Nord. Acesta s-a întâlnit cu  Kim Jong Un
Ministrul rus al resurselor naturale, în vizită în Coreea de Nord. Acesta s-a întâlnit cu Kim Jong Un
Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a primit luni la Phenian pe ministrul rus al Resurselor naturale, Aleksandr Kozlov, potrivit ...