Acordul s-a aflat în vigoare începând din 2007 şi până la sfârşitul lunii august, când NASA a ales să nu-l mai prelungească, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului pentru cotidianul american Wall Street Journal.
Motivul ar putea fi folosirea combustibilului la preţ redus în alte scopuri decât cele prevăzute în înţelegerea dintre Google şi NASA. Înţelegerea prevedea folosirea discountului doar pentru zboruri aprobate de autorităţi.
„Înregistrările de la Administraţia Aeronautică Federală sugerează că cele mai multe zboruri efectuate de flota de avioane a şefilor Google au fost în alte scopuri decât cele convenite cu NASA”, scrie WSJ.
Decizia de a nu prelungi privilegiul acordat Google vine după discuţii în acest an între Pentagon şi NASA referitor la posibilitatea ca fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, să fi încălcat termenii acordului, folosind combustibilul pentru zboruri neaprobate, arată o scrisoare transmisă de Pentagon senatorului Charles Grassley şi publicată de acesta.
Grassley a anunţat că va cere un audit privind derularea acordului, însă un oficial al NASA a afirmat că se fac deja verificări.
Google a obţinut combustibil ieftin penrtru a efectua zboruri de cercetare ştiinţifică şi de transport pentru NASA, între care folosirea unui avion de antrenament pentru măsurători legate de gazele cu efect de seră şi stratul de ozon.
NASA are un centru de cercetare la Aeroportul Federal Moffett, fostă bază a Marinei, situat la câţiva kilometri de sediul Google din Mountain View, California. Deşi Moffett este închis de obicei pentru zborurile civile, compania privată H211 – care operează avioanele fondatorilor Google şi preşedintelui companiei, Eric Schmidt – a primit permisiunea să folosească aeroportul pentru 1,3 milioane de dolari pe an. Recent, flota H211 includea şapte avioane şi două elicoptere.
„H211 a cumpărat singurul tip de combustibil disponibil la aeroportul Moffett”, a declarat un director al companiei, Kenneth Ambrose. Incluzând sumele plătite pentru utilizarea aeroportului şi zborurile de cercetare, NASA şi contribuabilii americani au un beneficiu anual de 2 milioane de dolari din relaţia cu Google, a spus Ambrose.
În total, H211 a cumpărat la Moffett 2,3 milioane de galoane (1 galon – 3,79 litri) de combustibil începând cu prima parte a anului 2009 la un preţ mediu de 3,19 dolari pe galon, arată documente ale Pentagonului văzute de Wall Street Journal.
Preţul mediu plătit de alte companii care deţin aeronave proprii s-a situat în perioada respectivă la 4,35 dolari pe galon, a declarat Fred Fitts, directorul Corporate Aircraft Association, organizaţie care reuneşte departamantele responsabile de avioane de la 1.600 de companii americane.
Principalele aeronave ale flotei Google – un Boeing 767, un Boeing 757 şi patru Gulfstream V – au efectuat 710 zboruri de pe aeroportul Moffett începând din 2007. Cele mai frecvente destinaţii au fost Los Angeles şi New York, dar au avut loc şi 20 de zboruri către insula Tortola din Caraibe, 17 către Hawaii, 16 către Nantucket şi 15 către Tahiti.
Până anul trecut, Google a efectuat 155 zboruri pentru NASA, dintre care 144 cu avionul de antrenament Alpha, care are un consum redus faţă de avioanele mari, potrivit agenţiei americane.
Trei dintre aeronavele Google, inclusiv Boeing 767, au zburat în iulie de pe aeroportul Moffett către Croaţia, înainte de nunta cumnatului lui Larry Page. Page a participat la nuntă, organizată într-un oraş de pe coasta Mării Adriatice.
H211 a cumpărat peste 24.000 de galoane de combustibil la Moffett chiar înainte de plecarea în Croaţia, la 3,33 dolari pe galon, cu cel puţin 1,1 dolari mai puţin decât preţul din regiune.