”Avertizăm şi sperăm că ei realizează pericolul escaladării necontrolate în Washington şi în alte capitale occidentale”, a afirmat Riabkov, scrie Agerpres.
Ucraina a anunţat luni că trebuie să-şi consolideze apărarea aeriană, în urma atacului masiv cu rachete lansat luni dimineaţă de armata rusă asupra unor ţinte din Kiev şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir.
Preşedintele american Joe Biden a promis că SUA vor livra sisteme avansate de apărare aeriană, iar Pentagonul a declarat la 27 septembrie că va începe să furnizeze sistemul naţional de rachete sol-aer avansate în următoarele două luni.
Biden şi ceilalţi lideri din G7 (principalele state industrializate ale lumii) vor avea marţi o videoconferinţă pentru a discuta despre angajamentul lor în sprijinul Ucrainei, potrivit Casei Albe.
Cel puţin 19 oameni au murit şi 105 au fost răniţi în bombardamentele ruse de luni asupra mai multor oraşe ucrainene, potrivit ultimului bilanţ dat publicităţii de serviciile de urgenţă ucrainene, citat de agenţia de ştiri Ukrinform.
Nu mai puţin de 301 de localităţi în regiunile Kiev, Liov, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki nu au curent electric. În schimb, în întreaga regiune Liov a fost restabilită alimentarea cu curent electric, care fusese întreruptă complet după atacurile de luni. Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a pus în funcţiune 22 de centrale electrice pentru a garanta alimentarea cu electricitate, din care 15 centrale deservesc centrele de sănătate din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Cernigău.
Oficiali ucraineni au raportat marţi alte lovituri aeriene efectuate de forţele ruse asupra oraşului Zaporojie, o persoană fiind ucisă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat lovituri ”masive” cu rachete cu rază lungă de acţiune după ce a acuzat Ucraina că este vinovată pentru explozia survenită sâmbătă pe podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea.
De partea sa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat luni cu omologul său american Joe Biden şi a scris pe aplicaţia Telegram că apărarea aeriană este ”prioritatea numărul 1 în cooperarea cu SUA în domeniul apărării”.
”Vom face totul pentru a ne consolida forţele armate. Vom face câmpul de luptă mai dureros pentru inamic”, a promis şeful statului ucrainean într-un mesaj transmis luni noaptea.
Pe plan diplomatic, Rusia a întâmpinat un obstacol luni, atunci când Adunarea Generală a ONU a respins cererea Moscovei privind organizarea unui vot secret, în această săptămână, cu privire la condamnarea sau nu a anexării de către Rusia a patru regiuni ucrainene ocupate parţial.
Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a afirmat că ajutorul occidental suplimentar pentru Ucraina sporeşte riscul extinderii războiului. ”Un asemenea ajutor şi, de asemenea, livrarea de informaţii, instructori şi instrucţiuni către Kiev conduc la escaladarea continuă şi sporesc riscurile unei confruntări între Rusia şi NATO”, a declarat Antonov pentru presă.