Deşi sunt disponibile „chilipiruri” la tot pasul în capitala Greciei, problema o reprezintă fianţarea, întrucât băncile aproape au renunţat să mai acorde credite ipotecare, chiar şi în cazurile în care preţul de achiziţie este în mod evident foarte bun, notează publicaţia.
În foarte multe cazuri preţul la care se tranzacţionează locuinţele este chiar mai mic decât valoarea folosită de autorităţi pentru a stabili nivelul taxei.
„Interesul este minim şi există posibilitatea de a negocia” chiar şi pentru locuinţele oferite cu discounturi mai mari de 50% compartiv cu 2008, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Atena-Atica, Lefteris Potamianos.
De exemplu, un apartament de 70 de metri pătraţi, construit în 1970, se vinde cu 38.000 de euro, în timp ce statul calculează taxele la valoarea de 50.000 de euro. Un apartament similar costa în 2008 aproximativ 80.000 de euro.
Grecia a fost nevoită să apeleze, începând din 2010 la două pachete de împrumuturi externe de la statele zonei euro şi FMI, după ce îndatorarea ridiată a făcurt imposibilă finanţarea de pe piţele internaţionale.
Ţara înregistrează al şaselea an de recesiune, în mare parte şi din cauza măsurilor dure de austeritate impuse de creditori în schimbul ajutorului financiar, însă analiştii anticipează revenirea PIB pe creştere pe parcursul anului următor.