Norbert Hölzle, Senior Vice President Comercial Europe al SES, a declarat pentru agenţia MEDIAFAX, la târgul de comunicaţii IBC, care se desfăşoară în perioada 12 – 17 septembrie, la Amsterdam, că lansarea platformei Direct-to-Home (DTH) Orange TV în România a fost un model „de succes”, care va fi implementat şi pe alte pieţe.
Hölzle a refuzat să precizeze care sunt ţările în care Orange şi SES plănuiesc să lanseze un serviciu de televiziune prin satelit similar Orange TV din România.
Totuşi, Hölzle a precizat că, după încheierea târgului IBC, urmează să aibă o întâlnire cu conducerea Orange România pentru a discuta despre parteneriatul celor două companii în domeniul televiziunii prin satelit, precum şi despre numărul de abonaţi pe care platforma Orange TV i-a atras în România, în cele patru luni de la lansare.
Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă organizată la târgul IBC, Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al SES – companie ce operează 53 de sateliţi la nivel internaţional -, a declarat că piaţa de televiziune din România este foarte competitivă: „Penetrarea serviciilor de televiziune pay TV (cu plată, n.r.) este de 85% în România”.
Totodată, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, Ferdinand Kayser a subliniat interesul SES de a susţine procesul de tranziţie la televiziunea digitală din România.
„Strategia noastră în România este să ne concentrăm pe DTH şi să susţinem Orange în dezvoltarea activităţilor de televiziune pay TV (serviciul Orange TV, n.r.). De asemenea, noi credem că acest lucru va avea un impact puternic în contextul tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră”, a mai spus Ferdinand Kayser.
Potrivit oficialilor SES, autorităţile române ar trebui să nu piardă din vedere că sateliţii reprezintă cea mai bună alternativă şi, totodată, un mijloc complementar de distribuţie pentru reţelele terestre care transmit semnalul TV.
Orange România a primit, pe 21 mai, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să se lanseze efectiv pe piaţa de retransmisie TV. Atunci, Orange România a primit de la CNA un aviz de retransmisie pentru programe de televiziune prin satelit, sub denumirea „Orange TV”.
Potrivit documentelor depuse la CNA la momentul respectiv, numărul estimat de abonaţi al platformei Orange era de 50.000.
Platforma Orange TV a fost lansată efectiv pe 11 iunie, televiziunile din oferta sa fiind retransmise prin intermediul companiei de sateliţi SES. Oferta Orange TV constă în 100 de televiziuni, 40 de fiind High Definition, iar dintre acestea 26 sunt în premieră retransmise în România.
Compania Orange estimează că va avea până la sfârşitul anului 2015 un număr de 300.000 de abonaţi la platforma de satelit Orange TV, potrivit informaţiilor publicate în cel mai recent raport financiar al companiei, citate în la sfârşitul lunii iulie de broadbandtvnews.com.
Conform aceleiaşi surse, în prezent, la nivel internaţional, compania Orange are un număr total de 6.164.000 de abonaţi la serviciile sale de televiziune.
Cei mai mulţi dintre aceştia sunt în Franţa, unde Orange are 5.322.000 de abonaţi la serviciile sale de televiziune prin satelit şi IPTV. În Polonia, Orange are 699.000 de abonaţi la serviciile sale de televiziune.
Pe de altă parte, în Spania, Orange estimează că va avea 100.000 de abonaţi la serviciile sale de televiziune în următoarele 12 luni.