„Dorim crearea unei agenţii de atragere a investiţiilor – nu numai investiţii străine, ci şi investiţii autohtone -, pentru că nu trebuie să facem tratament discriminatoriu între investiţiile străine şi investiţiile româneşti. Până la crearea acelei agenţii care va fi compatibilă ca organizare şi ca structură cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, Polonia, Slovacia, în toate ţările din clusterul nostru, iniţiem deja demersuri pentru parteneriate strategice cu firmele care investesc în România. Dorim modificarea de paradigmă, în sensul că birocraţia o putem reduce şi prin păstrarea de contact permanent cu aceste firme”, a susţinut Cristian Socol.
El a explicat că în cadrul agenţiei vor activa „manageri de proiect” şi fiecare dintre ei va ţine legătura cu investitorii dintr-un anumit sector.
„În cadrul acestei agenţii, fiecare manager de proiect va avea un anumit sector, dintre sectoarele pe care le definim strategice şi se va ocupa de investitorii din acel sector, astfel încât să trecem peste ceea ce corect se definea ca fiind proceduri birocratice şi care măresc costurile de tranzacţii ale firmelor”, a detaliat Socol.
El a mai amintit că, pentru a reduce din birocraţia imputată de oamenii de afaceri străini, Registrul Comerţului a comasat anumite taxe pe care investitorii le plăteau la înfiinţarea unei firme.
„Suntem în dezbateri cu Registrul Comerţului pe propunerea de a se implementa crearea unei firme în 24 de ore, cu anumite condiţii de validitate a actelor, de corectitudine a informaţiilor transmise”, a adăugat Socol.
De asemenea, el spus că Executivul ar intenţiona să creeze un departament de încurajare a start-up-urilor, care să aibă finanţare din fonduri europene, măsură ce i-ar ajuta pe tineri să facă afaceri.