Clujenii cumpără din ce în ce mai puține locuințe, arată datele de la ANCPI pentru primele nouă luni din acest an. Iar scăderea este considerabilă, dacă ne uităm la cifre. În primele nouă luni de anul trecut s-au vândut peste 9.000 de locuințe. Anul acesta, numărul s-a redus cu 17%, la aproape 7.600 de tranzacții parafate.
Județul și-a pierdut coroana de cea mai mare piață imobiliară din provincie, după București, care marchează un nou record. Anul acesta s-au cumpărat cu 9% mai multe locuințe, aproape de 41.000 de unități.
Tranzacțiile cu locuințe parafate de locuitorii din județele Timiș și Brașov au fost mult mai multe anul acesta decât cele realizate în Cluj, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publcitate Imobiliară (ANCPI) analizate de Economica.net.
Și în Timiș s-a redus numărul de tranzacții, însă aici scăderea a fost mai mică, de doar 5%. Circa 8.700 de locuințe s-au cumpărat în primele trei trimestre din acest an, față de 9.102 de tranzacții parafate anul trecut.
În Brașov, scăderea numărului de tranzacții a fost de 6%, însă chiar și-așa, aici s-au vândut mai multe locuințe decât în județul Cluj: aproape 7.700 de unități.
Dacă în marile județe numărul de tranzacții s-a redus, unde a crescut totuși, numărul de contracte de vânzare?
52% este creșterea numărului de tranzacții cu unități individuale în județul Caraș-Severin pentru primele nouă luni din acest an.
Cu 43% mai multe tranzacții au fost parafate în județul Covasna anul acesta decât în primele nouă luni din 2021, mai arată datele ANCPI centralizate și analizate de Economica.net.
La nivel național, tranzacțiile cu unități individuale s-au redus cu 2,7%, adică s-au vândut cu 4.600 de unități mai puțin. În infograficul interactiv de mai jos puteți vizualiza câte tranzacții au fost parafate în fiecare județ din țară.