Comisia Europeană propune normele de pescuit pentru anul viitor în Marea Mediterană și în Marea Neagră

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o propunere privind posibilităţile de pescuit pentru 2023 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, care promovează gestionarea durabilă a stocurilor de peşte din Marea Mediterană şi din Marea Neagră şi respectă angajamentele politice asumate în declaraţia MedFish4Ever şi în Declaraţia de la Sofia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 14 oct. 2022, 16:42
Comisia Europeană propune normele de pescuit pentru anul viitor în Marea Mediterană și în Marea Neagră

Propunerea reflectă ambiţia Comisiei ca în aceste două bazine maritime să se desfăşoare activităţi pescăreşti sustenabile, în conformitate cu strategia pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM), organizaţia regională de gestionare a pescuitului competentă pentru conservarea şi gestionarea stocurilor de peşte în Marea Mediterană şi în Marea Neagră.

„Dorim, prin această propunere, să ne continuăm acţiunile în direcţia obiectivului ambiţios de a realiza activităţi pescăreşti gestionate sustenabil în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, în conformitate cu avizele ştiinţifice. Trebuie să continuăm să valorificăm tendinţele pozitive din ultimii ani şi să facem mai multe eforturi pentru a asigura refacerea stocurilor în beneficiul comunităţilor locale”, a declarat comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Comisia propune utilizarea aceloraşi instrumente introduse în posibilităţile de pescuit pentru 2022, pe baza celor mai recente avize ştiinţifice, de exemplu, efortul de pescuit pentru traulere şi navele de pescuit cu paragate, precum şi limite de captură pentru creveţii de adâncime. Aceste măsuri au fost stabilite în cadrul planului multianual de gestionare pentru vestul Mării Mediterane pentru stocurile demersale, în scopul atingerii, până cel târziu la 1 ianuarie 2025, a capturii maxime durabile (MSY), şi anume cantitatea maximă de peşte pe care pescarii o pot extrage din mare fără a compromite regenerarea şi productivitatea viitoare a stocului.

Pentru Marea Neagră, propunerea include limite ale capturilor şi cote pentru calcan şi pentru şprot. În cazul şprotului, Comisia propune menţinerea aceleiaşi limite a capturilor ca în 2022. Pentru calcan, nivelurile capturii totale admisibile (TAC) şi cotele vor fi fixate şi adoptate în cadrul sesiunii anuale a CGPM din 2022.

Propunerea Comisiei va fi completată într-o etapă ulterioară, pe baza rezultatelor sesiunii anuale a CGPM (7-11 noiembrie 2022) şi a avizelor ştiinţifice privind stocurile demersale vizate în planul multianual de gestionare pentru vestul Mării Mediterane, care este aşteptat pentru 28 octombrie.

Consiliul va discuta propunerea Comisiei la 12-13 decembrie şi va stabili alocarea posibilităţilor de pescuit. Regulamentul ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...