Spania, sub lupa FMI-ului

O comisie a Fondului Monetar Internațional va începe astăzi o nouă vizită în Spania, pentru a reevalua implementarea programul de asistență financiară și reformă a sistemului bancar, misiune în care se vor incorpora săptămâna viitoare inspectorii Comisiei Europene și ai Băncii Centrale Europene.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 20:14
Spania, sub lupa FMI-ului

Trebuie reamintit, că din cele 100 de miliarde de euro puse la dispoziție pentru salvarea și reforma sistemului bancar, până acum s-au cheltuit aproape 42 de miliarde, scrie RFI Romania

A trecut deja un an de când s-ar putea spune că Guvernul Spaniei a pierdut protagonistul în finanțele naționale. Troica, adică triumviratul financiar compus din Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, a preluat din toamna trecută frâiele sistemului financiar spaniol după ce Madridul a fost nevoit să solicite, sub presiunea piețelor de capital, asistență financiară pentru sistemul bancar, aflat pe punctul de a falimenta în urma dezastrului de pe piața imobiliară, dezastru pe care l-a generat și l-a întreținut prin excesele politicilor ipotecare.

Până la sfârșitul anului au rămas mai puțin de patru luni, moment în care ar trebui să ia sfârșit acest program de asistenţă financiară care a injectat până acum aproape 42 de miliarde de euro, pentru a redresa sistemul bancar spaniol, dar care de asemenea a impus executivului de la Madrid drastice politici de austeritate care au avut profunde consecințe legate de distrugerea politicilor și a programelor sociale.

Astăzi o comisie a Fondului Monetar Internațional va începe o nouă vizită în Spania, pentru a evalua daca executivul de la Madrid și-a făcut lecțiile, de fapt pentru a reevalua, pentru că este a patra inspecție trimisă în ultimele 12 luni pentru a supraveghea implementarea programul de asistență financiară și reformă a sistemului bancar.

Executivul de la Madrid pretinde că se află la înălţimea momentului și vrea să demonstreze că și-a făcut temele, că situația s-a îmbunătățit, că nu mai are nevoie de cârje și, în cele din urmă, că este capabil de a face față crizei fără a mai primi ajutor din exterior. Atitudine privită cu oarecare circumspecție de reprezentanții troicii, care sunt partizanii menținerii programului de asistență financiară pentru a se asigura că Spania nu va fi din nou o problemă atunci când vor apărea noi puseuri ale crizei.

În urma angajamentului luat la Vilnius, Spania ar mai avea la dispoziție două luni pentru a influenţa hotărârea de prelungire sau nu a programului de asistență financiară pentru sistemul bancar. Această decizie va fi luată pe 15 noiembrie și, conform explicațiilor oferite de funcționari comunitari, publicate în „EL PAIS”, va fi determinată doar de capacitatea Spaniei de a îndeplini obiectivul de deficit acordat cu parteneri din Uniunea Europeană, adică 6,5% din Produsul Intern Brut.

„Dacă în noiembrie Spania prezintă cifre care confirmă faptul că-și poate respecta angajamentele bugetare, guvernul de la Madrid va avea la îndemână argumente suficiente pentru a respinge un nou pachet de asistenţă, (…) în caz contrar, presiunea este asigurată” , afirmau aceleași surse, citate de cotidianul spaniol.

Conform evaluărilor făcute la Bruxelles, progresul Spaniei este evident, dar nu va reuși să-și îndeplinească angajamentele fiscale, iar un nou program de asistenţă financiară din partea Eurogrupului va determina o creștere a presiunii instituțiilor europene asupra economiei spaniole, marcată deja de dureroase și nenumărate ajustări bugetare.

Pe de altă parte ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, declara la sfârșitul reuniunii miniștrilor de finanțe, care a avut loc în capitala Lituaniei, citez: „Sunt categoric convins ca nu va fi nevoie de o prelungire a acestui program de asistență financiară” după 1 ianuarie 2014.

El a reamintit că, spre deosebire de anul trecut, „Spania se finanțează deja pe piețele de capital cu dobânzi deosebit de atractive.” Adevărul este că în ultimele două săptămâni a avut loc un mic reviriment în economia spaniola, se pare că piețele de capital apreciază austeritatea fiscală a guvernului de la Madrid și pentru prima oară în cei cinci ani de criză Bonurile de tezaur spaniole sunt mai bine cotate la bursă decât cele italiene, Spania având posibilitatea în acest moment să se finanțeze pe piețele de capital mai ușor decăt Italia.

Dar până atunci, până pe 15 noiembrie, avem in față misiunea experților Fondului Monetar trimiși de Christine Lagarde, vor publica la sfărșitul acestei luni rezultatele preliminare ale inspecției începute luni. Raportul final al acestei evaluari îl vom pute citi la începutul lunii noiembrie, cu doar căteva ziele înainte de reuniunea Eurogrup-ului care, în cele din urmă, va decide strategia de ieșire a Spaniei din programul de asistență financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...