‘Pe fondul unui climat pozitiv pe plan global, leul a avut parte de o şedinţă de avansuri ieri, când a câştigat 0,2%, consolidându-şi poziţia la niveluri uşor mai apreciate de 4,46/euro. Moneda locală a avut din nou cea mai slabă evoluţie din regiune, însă credem că inerţia pozitivă va fi probabil mai puternică pentru leu, în condiţiile unor pieţe calme înaintea deciziei de politică monetară din SUA de mâine seară. Leul are în mod obişnuit reacţii uşor întârziate faţă de celelalte monede CEE, iar aceste zile pot oferi oportunitatea pentru a recupera diferenţele recente. Faţă de acum trei săptămâni, când s-au intensificat tensiunile din Orientul Mijlociu, leul este cu 0,8% mai slab, în vreme ce monedele regionale s-au întărit. Astfel, credem că leul se va mai aprecia, ţintind către un potenţial nivel de 4,43/euro la final de săptămână’, se spune în raportul băncii.
De asemenea, economiştii ING Bank România precizează că, în pofida faptului că se aşteptau la un rezultat pozitiv la licitaţia de titluri de stat la un an, de luni, acesta a depăşit prognozele băncii, întrucât MF a vândut suma planificată de 1 miliard lei la un randament maxim de 3,90%, sub aşteptările ING de 4,05% şi cotaţiile din piaţa secundară pentru instrumente similare.
‘Rezultatul foarte bun este subliniat şi de cererea semnificativă, care a fost chiar peste cele 2,9 miliarde lei în scadente în instrumente similare în această lună, iar la 3,8 miliarde lei, a fost cea mai ridicată cerere la o licitaţie din luna ianuarie încoace. Totuşi, credem că rezultatul nu oferă multe indicii pentru următoarele două licitaţii de titluri de stat în lei, întrucât rezultatul de ieri a fost probabil favorizat şi de condiţiile de lichiditate care vor oferi probabil mai mult suport avansurilor titlurilor cu maturităţi reduse’, se mai spune în raportul băncii.