Impact vrea să vândă terenuri de 60 de hectare sub formă de loturi pentru case, în mai multe oraşe

Acţionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) au aprobat vânzarea mai multor terenuri, totalizând circa 600.000 mp, în Bucureşti, Constanţa, Oradea şi Neptun, sub formă de loturi pentru construcţia de case, precum şi lansarea unei emisiuni de obligaţiuni de 100 milioane lei.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 13:20
Impact vrea să vândă terenuri de 60 de hectare sub formă de loturi pentru case, în mai multe oraşe

Acţionarii companiei au aprobat, într-o adunare generală organizată luni, planul de dezvoltare a Impact pentru perioada 2013-2016, cu privire la investiţii în vederea valorificării proiectelor Zenit din Constanţa, Roua din Ploieşti şi Greenfield din Bucureşti, se arată într-un comunicat transmis marţi de Impact Bursei de Valori.

În acest sens, compania îşi propune „lichidizarea” mai multor terenuri din Bucureşti, Constanţa, Oradea şi Neptun, în suprafaţă de 518.450 de metri pătraţi. Cel mai mare teren are aproape 260.000 de metri pătraţi şi este amplasat în zona Ghencea.

Pe toate aceste terenuri compania intenţiona să dezvolte complexuri rezidenţiale, însă investiţiile au fost oprite din cauza condiţiile de pe piaţa imobiliară.

Impact va investi circa 1,5 milioane de euro, în două etape, până în 2018, în lotizarea tuturor terenurilor şi în utilităţi pentru o parte dintre acestea.

De asemenea, acţionarii au decis dezvoltarea fazei a doua a complexului Greenfield din zona Pipera din Bucureşti, dar doar pe o parte din terenul de 492.000 de metri pătraţi.

„Compania îşi propune să edifice şi să vândă apartamente în suprafaţă construită totală de 100.400 metri pătraţi în intervalul noiembrie 2013-decembrie 2017, utilizând astfel o suprafaţă de teren de 93.200 metri pătraţi, eşalonate în diferite stadii. În acelaşi interval, un teren de circa 121.852 metri pătraţi se va lotiza şi se va comercializa în 194 loturi pentru case, având o suprafaţă totală (exceptând drumurile) de 97.800 metri pătraţi. De asemenea, în funcţie de oportunităţile pieţei, 134.540 de metri pătraţi pot fi comercializaţi pentru a asigura un aport suplimentar de capital în companie, care ar putea fi utilizat pentru dezvoltarea în alte zone de interes în Bucureşti”, se arată în comunicat.

Altă hotărâre a acţionarilor a fost modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru semestru al doilea. Compania a bugetat pentru semestrul doi pierderi de 18 milioane de lei, faţă de 10,4 milioane de lei în proiecţia anterioară, astfel că pentru tot anul Impact a bugetat pierderi de 24 milioane de lei.

În cadrul unei adunări generale extraordinare derulată tot luni acţionarii au stabilit că nu poate fi modificat capitalul social privind reducerea cu 178 milioane lei, la 19,8 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor din 2010 – 2012 (116,3 milioane lei) şi prin utilizarea banilor rămaşi ca rezerve (61,7 milioane lei).

Reducerea capitalului social a fost decisă în luna iunie de acţionari, însă ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că legislaţia nu permite utilizarea celor 61,7 milioane lei ca rezerve şi a obligat Consiliul de Administraţie al Impact să ceară acţionarilor o nouă decizie AGA privind reducerea capitalului social.

„S-a respins înregistrarea valorii de 61,7 milioane lei în contul de rezerve, suma menţionată reprezentând diferenţa dintre suma cu care s-a propus diminuarea capitalului social al societăţii, respectiv 178 milioane lei, şi valoarea pierderilor aferente exerciţiilor financiare 2010 – 2012, respectiv suma de 116,3 milioane lei. În consecinţă, hotărârea adunării generale extraordinare din data de 8.06.2013 nu poate fi adusă la îndeplinire”, menţionează sursa citată.

Impact a transmis la jumătatea lunii august un raport către Bursă în care preciza că două treimi din suma cu care va fi redus capitalul social vor fi utilizate pentru acoperirea pierderilor din ultimii trei ani (116,3 milioane lei), iar diferenţa va fi păstrată ca rezerve (61,7 milioane lei). Compania a consemnat pierderi de 19,1 milioane lei în anul 2010, iar în următorii doi ani acestea au urcat la 22,2 milioane lei în 2011 şi, respectiv, la 74,9 milioane lei în 2012.

În cadrul AGA derulată luni, acţionarii Impact au respins şi o propunere pentru o suplimentare de capital social, cu aproape 19,8 milioane lei, prin aport în numerar.

Pe de altă parte, AGA a aprobat lansarea unei emisiuni de obligaţiuni de 100 milioane lei, convertibile în acţiuni şi cu maturitate de cinci ani. Obligaţiunile vor avea o dobândă de 7% pe an.

Propunerea a venit din partea omului de afaceri Adrian Andrici, care deţine 13,8% din acţiunile companiei. Andrici a propus în luna iunie şi reducerea capitalului social al companiei de zece ori, de la 197,8 milioane lei la 19,7 milioane lei, modificare care, însă, nu mai poate fi realizată.

Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 38,05% din acţiuni şi urmează să lanseze o ofertă de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le deţin ceilalţi acţionari. Oferta de preluare este obligatorie, având în vedere că Iaciu a depăşit pragul de deţinere de 33% prevăzut în legislaţia pieţei de capital, nivel de la care trebuie iniţiată o astfel de operaţiune.

Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, când participaţiile deţinute de fondatorul companiei Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat.

Atunci, el a plătit 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru 23,22% din acţiunile Impact, iar ulterior şi-a majorat participaţia, cumpărând inclusiv pachetele deţinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) şi de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).

În acţionariatul Impact se regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici (13,8%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Pe fondul schimbărilor din acţionariat, acţiunile Impact au crescut puternic în acest an, cu aproape 78%, de la 0,115 lei la finele anului trecut la un vârf de 0,205 lei în a doua parte a lunii august. După ce au atins acest vârf, preţul a scăzut cu aproximativ 11%.

Acţiunile companiei au încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 4,46%, fiind cotate la 0,182 lei. Raportat la acest preţ, capitalizarea bursieră a Impact este de 36 milioane lei (8 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...