Forma finală a Planului Național Strategic a ajuns la Bruxelles. 15,8 miliarde de euro pentru fermieri în perioda 2023-2027

După aproximativ șapte luni de schimburi de observații cu Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii a trimis la Bruxelles varianta finală a Planului Național Strategic (PNS). Este documentul care stabilește criteriile și alocările financiare europene și naționale de care vor beneficia fermierii și mediul rural în perioada 2023-2027. România va putea cheltui în această perioadă 15,8 miliarde euro.
Alina Stanciu - mie, 19 oct. 2022, 10:45
Forma finală a Planului Național Strategic a ajuns la Bruxelles. 15,8 miliarde de euro pentru fermieri în perioda 2023-2027

Ieri, 18 octombrie 2022, orele 19:30, s-a transmis la Bruxelles varianta finală a Planului Național Strategic (PNS) după aproximativ șapte luni în care MADR și experții Comisiei Europene au schimbat observații.

Potrivit planului, România beneficiază de o suma de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027. Banii vor fi alocați pentru subvențiile pe unitatea de suprafață și pe cap de animal, investiții în irigații, independența energetică, dotarea cu tehnică agricolă și industria alimentară.

Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subvențiilor în agricultură și 151,7 milioane euro pentru măsuri de piață.

„PNS este documentul programatic pentru perioada 2023 -2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare și a satului românesc. Specialiștii din minister, în dialog continuu cu fermierii și cu structurile asociative din domeniu, au putut realiza cel mai important document pentru agricultura și dezvoltarea rurală a României. Dialogul pe care l-am avut cu comisarul Janusz Wojciechowski pe problemele sensibile ne-a ajutat sa trecem peste obstacolele momentului”, a declarat într-o postare pe pagina sa de social media, Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Pe parcursul ultimelor luni a avut loc un proces intens de negociere cu serviciile Comisiei Europene, în vederea clarificării tuturor observațiilor formulate cu privire la Planul Național Strategic, comunicate în luna mai a.c., astfel încât să răspundă cât mai bine cerințelor cadrului normativ european și a exigențelor Comisiei Europene.

Totodată, în vederea respectării principiului parteneriatului, pe parcursul revizuirii Planului au fost organizate dezbateri în cadrul structurilor parteneriale constituite pentru elaborarea Planul Național Strategic.

„Specialiștii din minister, în dialog permanent cu fermierii și cu structurile asociative din domeniu, au putut realiza cel mai important document pentru agricultură și dezvoltare rurală. Dialogul pe care l-am avut cu comisarul Janusz Wojciechowski pe problemele sensibile ne-a ajutat să trecem peste obstacolele momentului. Este documentul programatic pentru perioada 2023-2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare și a satului românesc. Subvențiile pe unitatea de suprafață și pe cap de animal, sumele destinate investițiilor în irigații, independența energetică, dotarea cu tehnică agricolă și industria alimentară vor contribui la creșterea și diversificarea producției în vederea asigurării hranei, creșterea veniturilor și reducerea impactului negativ asupra mediului. În vederea realizării acestor obiective, România beneficiază de o sumă de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027”, a declarat ministrul Petre Daea, într-un comunicat.

Acum, în Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, se lucrează la actele normative pentru realizarea cadrului legislativ și a softului necesar accesării sumelor prevăzute pentru fiecare an.

Varianta inițială a PNS a fost trimisă la Bruxelles în data de 28 februarie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă de peste 3,4 milioane metri pătraţi în vederea reînceperii......
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...