În cadrul unei reuniuni cu senatorii PSD, Varujan Vosganian a vorbit despre o serie de priorităţi ale ministerului pe care îl conduce, între acestea fiind Oltchim.
„Am vorbit despre proiectul Oltchim şi am arătat că în această săptămână creditorii ar trebui să aprobe o finanţare pe care o vom anunţa în câteva zile şi dacă ea se va realiza va fi o performanţă extraordinară pentru că Oltchim, care era aproape de dispariţie la începutul anului, devine bancabil şi capătă în acest fel girul unor bănci private. Apoi la sfârşitul lui septembrie va fi prezentat raportul de evaluare şi ‘Oltchim doi’ curăţat de datorii creditorilor, urmând ca luna octombrie să fie luna începerii negocierilor cu posibilii clienţi”, a precizat Varujan Vosganian.
În legătură cu compania Cuprumin, ministrul Economiei a arătat că, până la jumătatea lunii octombrie, ar trebui să fie finalizat procesul de atragere de investiţii şi a explicat care este procedura, respectiv care sunt companiile care au rămas în continuare în stadiul de calificare – o firmă turcească şi una elveţiană.
„A fost totodată o discuţie foarte interesantă privind Remin Baia Mare şi Moldomin de la Moldova Nouă şi am arătat că dorinţa noastră este să fructificăm zăcămintele de cupru din cele două perimetre. Au fost câteva întrebări privind RAAN Turnu Severin şi posiblitatea recuperării a cât mai mult din uzina de apă grea de acolo”, a menţionat Vosganian.
Nu în ultimul rând, ministrul Vosganian le-a prezentat senatorilor PSD care au fost considerentele care au dus la privatizarea Aversa şi măsurile pe care le va lua pentru a monitoriza respectarea de către cumpărători a angajamentelor privind menţinerea producţiei şi păstrarea salariaţilor. „Şi am explicat că este un experiment cu totul nou – este pentru prima oară în România când o companie este salvată de la vânzarea bucată cu bucată prin faptul că în procedura falimentului fiind în momentul în care am devenit ministru l-am obligat pe cel care cumpără să păstreze capacităţile de producţie”, a arătat el.
În cadrul discuţiilor cu senatorii PSD, ministrul Economiei s-a exprimat împotriva lichidării marilor companii de stat.
„Dacă ar fi să fac lista marilor companii de stat dispărute după 1990 aţi vedea că este un pomelnic întreg. Marile firme ale copilăriei şi adolescenţei mele – de la Laromet, până la Republica, Vulcan, Faur şi altele – sunt deja trecute in istorie. Nu mai vorbesc de industrii întregi – camioane, automobile de teren, tractoare, masele plastice, utilajul greu, flota. Ei bine, trebuie ca acum după 20 şi ceva de ani, în care am învăţat câte ceva de economia de piaţă, să fructificăm orice posibile soluţii.
De aceea, pentru companiile pe care le-am găsit în stadiul falimentului, adică al vinderii bucată cu bucată – cum e AVERSA, Remin, sau Fortus Iaşi – am decis să opresc aceste proceduri. Nu pot întoarce falimentul, dar pot obliga pe cel care cumpără să nu destrame şi să vândă la fier vechi unităţile, ci să păstreze producţia şi să păstreze personalul. Aşa s-a întâmplat la AVERSA de exemplu, care era condamnată la dispariţie, dar care iată că acum are o şansă să existe pentru că cel care a cumpărat AVERSA a lăsat o garanţie de 5 milioane de euro, a acceptat că dacă nu respectă contractul să piardă jumătate din banii pe care îi alocă şi să păstreze personalul şi producţia”, a mai spus ministrul Vosganian.