Ponta: Îmi doresc ca peste doi ani să spunem că România nu mai are nevoie de niciun acord

Premierul Victor Ponta a declarat marţi în plenul Parlamentului că îşi doreşte ca peste doi ani România să nu mai aibă nevoie de niciun fel de acord cu instituţiile financiare internaţionale.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 16:09
Ponta: Îmi doresc ca peste doi ani să spunem că România nu mai are nevoie de niciun acord

„Efectele deciziilor adoptate anul trecut în cadrul acordului încheiat de fostul Guvern şi dus la bun sfârşit de Guvernul pe care îl conduc: s-au reîntregit salariile bugetarilor în anul 2012 printr-o creştere cu 15%, s-a returnat contribuţia la sănătate reţinută pensionarilor cu pensiile peste 740 de lei în limita suportată de către buget, salariul minim a fost crescut de la 700 la 800 de lei, venitul minim garantat cu 8,4% în iulie 2013, alocaţia pentru susţinerea familiei, în medie cu 30% de la 1 iulie. Am reuşit printr-un efort comun Guvern-Parlament să ieşim în cadrul anului 2012 din procedura de deficit excesiv şi am redus deficitul calculat pe sistemul european ESA – fac această precizare inclusiv pentru preşedintele ţării: ESA înseamnă sistemul european de contabilitate, şi nu altceva -, am redus acest deficit de la 5,7 la 2,9, urmând să avem în continuare o reducere, pentru ca România să nu depindă atât de mult ca până acum de împrumuturi”, a spus premierul în plenul Parlamentului.

El a adăugat că în anul 2013 au fost alocate 3,5 miliarde de lei pentru plata arieratelor la medicamente iar până la sfârşitul anului România va respecta şi va implementa directiva europeană care prevede plata tuturor serviciilor în termenul de 60 plus 30 de zile.

„Am garantat împrumuturile autorităţilor locale pe 2013 cu 800 de milioane de lei pentru plata arieratelor şi un miliard de lei la dispoziţie în semestrul al doilea din 2013 pentru compensarea datoriilor pentru agenţii economici, în acest fel o parte din datoriile acumulate de către autorităţile locale au fost plătite şi societăţile comerciale care au efectuat lucrări pentru autorităţile locale şi-au putut încasa banii. În 2012 şi 2013 s-au aprobat scheme de ajutor de stat de 903 milioane de lei pentru investiţii private totale de circa 3 miliarde de lei, investiţii deja aprobate şi aflate în derulare de natură să creeze circa 6.000 de locuri de muncă noi. Pentru prima dată de la intrarea României în UE am acordat împrumuturi din trezorerie pentru prefinanţarea fondurilor europene structurale, altele decât cele privind agricultura, în primele 8 luni din 2013 valoarea acestor împrumuturi a depăşit 6 miliarde de lei şi în acest fel absorbţia fondurilor europene a fost triplată de la 7,5% în 2012 la 22% în acest moment, evident, fiind deblocate toate programele operaţionale, cu excepţia Programului de creşterea a competitivităţii, pentru care aşteptăm o veste bună în această perioadă. Practic, gradul acesta de absorbţie va continua să evolueze pozitiv”, a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că acesta este al treilea acord consecutiv încheiat cu Comisia Europeană şi FMI iar în cadrul primului acord România a utilizat un împrumut de 20 de miliarde de euro de la instituţiile financiare.

„Al doilea acord a fost cu adevărat preventiv, în sensul în care România nu s-a mai împrumutat cu niciun euro sau dolar, iar al treilea acord propus are o valoare mai mică, 4 miliarde de euro, jumătate de la Comisia Europeană şi cealaltă jumătate de la FMI, o sumă care nu va fi folosită de către România decât în cazul cu totul şi cu totul excepţional al unor grave crize pe plan internaţional. Politicile implementate în cadrul acordurilor internaţionale au dus la scăderea semnificativă a costurilor de finanţare.

Săptămâna trecută Guvernul României a emis titluri cu cea mai mică dobândă din ultimii 23 de ani, 4,76%, în acest fel economisindu-se circa 175 de milioane de euro dobânzi cumulate. Îmi doresc ca acest acord să fie ultimul acord pe care România să-l mai încheie cu instituţiile financiare internaţionale. Cred că după criza din 2009 România se află într-o perioadă constatată de către partenerii noştri internaţionali de însănătoşire fiscal-bugetară şi mi-aş dori alături de dumneavoastră ca peste doi ani să putem spune cu adevărat că România nu mai are nevoie de niciun fel de acord cu instituţii internaţionale”, a subliniat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...