Scumpiri mici dar dese la carburanți, în fiecare zi. Cu cât au crescut prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut din nou prețurile, pentru a treia zi consecutiv.
Mihai Nicuţ - vin, 21 oct. 2022, 07:58
Scumpiri mici dar dese la carburanți, în fiecare zi. Cu cât au crescut prețurile

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 21 octombrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,42 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,88 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,92 lei pe litru la benzină și 8,38 lei pe litru la motorină.

Așadar, prețul a crescut cu câte doi bani pe litru la benzină și la motorină, azi, după ce și ieri am consemnat o creștere de preț identică, de câte doi bani pe litru, iar acum trei zile (19 octombrie) prețurile au crescut cu trei bani pe litru la benzină și cinci bani pe litru la motorină. Scumpirea precedentă a avut loc cu două zile înainte, pe 17 octombrie, când prețurile au crescut cu opt bani pe litru, și la benzină și la motorină.

În total, din 7 octombrie, moment de la care prețurile au începu din nou să crească după o lungă perioadă de ieftiniri, carburanții s-au scumpit în zece rânduri. Cumulat, în această perioadă, scumpirea a ajuns la 47 de bani pe litru în cazul motorinei, carburantul cel mai utilizat în România.

În România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.

Prețurile de la pompă sunt influențate în special de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factori factori. Unii zonali, de exemplu în zona noastră, care are oricum deficit de motorină, nu trebuie uitat că și Ucraina “înghite” cantități mari de motorină, care sunt în totalitate importate, pentru că în țară nu mai funcționează nicio rafinărie. În plus, în ultimele zile, prețurile din Europa au fost inflamate și de grevele din Franța, care au oprit 60% din capacitatea de rafinare a țării, lucru care a dus la creșterea la un nivel record a marjelor pentru motorină. În plus, deja se întrevede o potențială criză a motorinei la nivel global, în condițiile în care stocurile, atât în Europa cât și în Statele Unite, sunt la niveluri foarte scăzute, și ne așteaptă și un embargou impus livrărilor din Rusia.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...