Concret, de la 1 iulie 2013, consumatorii casnici primesc 10% din energie din piaţa liberă, ceea ce a determinat apariţia pe factură a unei noi categorii, respectiv consumul de energie activă concurenţială, care arată cantitatea de energie luată de pe piaţa liberă şi preţul acesteia.
Măsura face parte din procesul de liberalizare totală a pieţei de energie, care prevede creşterea graduală, până la 31 decembrie 2017, a cantităţii de energie livrată populaţiei la preţul pieţei libere (concurenţiale).
Conform metodologiei elaborate de ANRE, tariful pentru componenta de pe piaţa concurenţială (CPC) este calculat de furnizor pe baza achiziţiei de energie electrică exclusiv din piaţa concurenţială, ‘cuprinde costurile cu achiziţia energiei electrice din pieţele competitive centralizate, precum şi costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator (costuri de transport, sistem, distribuţie, furnizare – n.r.)’ şi este avizat de autoritatea competentă (ANRE).
În România, există opt furnizori tradiţionali care livrează energie consumatorilor casnici, respectiv fostele filiale ale Electrica. Dintre acestea, trei sunt de stat (Electrica Furnizare Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud) şi cinci au fost privatizate: CEZ Vânzare (Oltenia), E.ON Energie România (Moldova), Enel Energie Muntenia, Enel Energie Banat şi Enel Energie Dobrogea.
Potrivit datelor de pe site-ul ANRE, pentru perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, clienţii E.ON Energie plătesc cel mai mare CPC, respectiv 0,5132 lei pe kWh, pentru energia de joasă tensiune. Urmează Electrica Muntenia Nord, cu un tarif de 0,5039 lei pe kWh, Electrica Transilvania Sud – 0,4876 lei pe kWh, CEZ – 0,4845 lei pe kWh, Enel Banat – 0,4838 lei pe kWh, Enel Dobrogea – 0,4783 lei pe kWh, Electrica Transilvania Nord – 0,4673 lei pe kWh şi Enel Muntenia – 0,4344 lei pe kWh.
Jean Constantinescu, specialist în energie şi fost preşedinte al ANRE, a explicat, pentru AGERPRES, că diferenţele apar, în principal, ca urmare a costurilor diferite de distribuţie şi transport al energiei.
‘Ceea ce diferă de la un furnizor la altul sunt costurile cu reţeaua, adică cele cu transportul şi distribuţia, care sunt zonale, fiind vorba de condiţii diferite de reţea în cele opt zone. Pentru energia la preţ reglementat, care înseamnă acum 90% din total, ANRE face o compensare a acestor diferenţe prin tipul de energie pe care o alocă fiecărui furnizor (precum cea hidro, nucleară, termo etc, unde preţurile sunt diferite – n.r.). Însă, la componenta din piaţa concurenţială, cea care acum este 10%, nu se mai face compensarea, fiind vorba de piaţa liberă, şi de aici apar aceste diferenţe’, a explicat Constantinescu.
De la 1 ianuarie 2014, populaţia va primi 20% din energia electrică la preţul pieţei libere, iar 80% din consum va fi facturat la preţ reglementat, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.
‘La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la preţul de pe piaţa liberă, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creşte la 30%. Acest lucru nu înseamnă neapărat şi o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evoluţia preţului pe piaţa liberă. De exemplu, acum, preţul pe piaţa liberă este doar un pic mai mare decât cel reglementat’, a explicat preşedintele ANRE.
Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, când 40% din energie va fi la preţul pieţei, urmând ca la fiecare început de semestru ponderea să crească cu 10%.
Tariful componentei de piaţă concurenţială (CPC) a fost introdus pentru prima dată la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii industriali. Din datele ANRE, în primele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la aceşti consumatori, s-a constat o creştere de preţ de aproximativ 1% faţă de situaţia în care s-ar fi menţinut tariful reglementat pentru tot consumul.
Pentru consumatorii casnici, CPC a fost introdusă de la 1 iulie 2013. În intervalul 1 iulie – 31 decembrie 2013, tariful reglementat se aplică pentru 90% din consumul realizat, în timp ce componenta de piaţă concurenţială (CPC) se aplică pentru 10%.
‘În condiţiile în care, începând cu 1 iulie 2013, tarifele de furnizare au fost reduse cu circa 1,3%, estimăm că introducerea CPC va conduce la o creştere a preţului final la energia electrică mai mică de 0,5%’, au spus reprezentanţii ANRE, într-un comunicat dat publicităţii la începutul lunii septembrie.
‘Această modalitate de eliminare a tarifelor reglementate se face sub stricta monitorizare a ANRE şi are ca scop evitarea creşterii bruşte şi semnificative a preţurilor la consumatorii finali de energie electrică până la eliminarea completă a tarifelor reglementate, respectiv 31.12.2013 pentru consumatorii non-casnici şi 31.12.2017 pentru cei casnici, în conformitate cu prevederile Memorandumului de înţelegere semnat de România’, se precizează în comunicatul ANRE.