„În cazul Romgaz, cu datorii aproape de zero, nu era nevoie o listare pe bursă pentru a atrage investiţii. La Romgaz era nevoie de o creştere a performanţei. Noi am ţinut morţiş ca în planul de administrare principalul obiectiv să fie stoparea scăderii producţiei. Dacă Romgaz şi-ar fi pastrat producţia de acum 10-12 de ani, importurile României ar fi fost aproape zero”, a spus Dumitraşcu, prezent la conferinţa MEDIAFAX Talks about Energy.
În ultimii ani, producţia Romgaz Mediaş a scăzut cu o medie anuală de 4,7%.
Întrebat de ce Romgaz nu a luat măsuri pentru a stopa scăderea producţiei, Dumitraşcu a spus că nu are un răspuns.
„N-am cum să mă pun în poziţia celor care au fost în diverse poziţii în Romgaz, care au acceptat această realitate. Investiţii s-au făcut, că nu s-au finalizat e la fel de adevarat, poate au fost investiţii neadecvate”, a spus Dumitraşcu.
El apreciază ca în 2015-2016 importurile de gaze naturale vor tinde să scadă spre zero.
„Prioritar pentru noi nu este să cedăm iniţiativa în aceste companii. Când companiile vor performa aşa cum ne dorim atunci vom ceda iniţiativa în aceste companii”, a mai arătat Dumitraşcu.
Compania Romgaz este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.
Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să listeze compania la bursă şi estimează că vor atrage 600 milioane euro prin oferta pentru vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz.
Compania este unul dintre cei doi mai producători de gaze din România, alături de OMV Petrom.