Rezerva Federală (Fed), Banca centrală a SUA, a anunţat miercuri seară, după închiderea burselor europene, că va continua să cumpere lunar titluri de Trezorerie şi obligaţiuni ipotecare în valoare de 85 de miliarde de dolari. Anunţul i-a luat prin suprindere pe investitori, în condiţiile în care aceştia se aşteptau la reducerea cu 5-10 miliarde de dolari a injecţiilor de lichidităţi efectuate de Fed.
Pe pieţele din Asia, economiile în curs de dezvoltare au salutat decizia Fed, după ce în ultimele luni s-au confruntat cu o fugă masivă de capital provocată de decizia investitorilor de a renunţa la activele cele mai riscante de teamă că Fed îşi va reduce stimulentele.
‘Decizia Fed ar putea alimenta aşteptările potrivit cărora ieşirea capitalurilor de pe pieţele emergente se va opri sau se va inversa’, estimează analiştii de la Barclays Capital. Potrivit acestora, o revenire a capitalurilor ar fi o veste binevenită în special pentru monedele şi obligaţiunile ţărilor care înregistrează deficite mari de cont curent, precum India şi Indonezia.
Bursa de la Jakarta înregistra la prânz o creştere 4,64%, Manila un avans de 3,08%, Bombay (2,73%) iar bursa de la Bangkok înregistra o creştere de 3%. De asemenea, bursele statelor asiatice dezvoltate erau şi ele în creştere, chiar dacă una mai modestă, indicele Nikkei al bursei japoneze încheind şedinţa în creştere cu 1,8%, iar bursa de la Sydney terminând în creştere cu 1,10%.
Pe pieţele valutare, dolarul a scăzut în raport cu alte valute precum euro, yenul japonez şi lira sterlină. Această tendinţă ar urma să continue în zilele următoare, având în vedere că Fed va continua să tipărească dolari şi prin aceasta va dilua valoarea monedei americane. Însă şi monedele statelor emergente s-au apreciat în raport cu dolarul, cursul de schimb al rupiei indiene ajungând la 61,73 rupii pentru un dolar faţă de 69 de rupii pentru un dolar la începutul lunii. Scenariul este similar pentru lira turcească.
Pieţele bursiere şi financiare europene au salutat şi ele decizia Fed. Indicele Dax al bursei germane a atins un nou record la deschidere, înregistrând un avans de 1,15% până la 8.735,11 puncte. Bursa de la Londra a debutat în creştere cu 1,23% iar cea de la Paris a înregistrat o creştere de 0,94%, apropiind-se de nivelul atins înainte de falimentul Lehman Brothers. De asemenea, pe pieţele de obligaţiuni costurile cu împrumuturile pentru statele din zona euro au scăzut.
Perspectiva unei scăderi a achiziţiilor de active din partea Fed a provocat recent o creştere a dobânzilor pentru împrumuturile pe termen lung în SUA, ceea ce i-a stimulat pe investitori să retragă fonduri de pe pieţele emergente cu riscul de a le afecta moneda şi stabilitatea financiară.