„Consiliul de Securitate trebuie să se pregătească să acţioneze săptămâna viitoare”, a declarat Kerry în timpul unei intervenţii surpriză la Departamentul de Stat, înainte de a se deplasa duminică la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
În opinia şefului diplomaţiei americane, „este vital ca întreaga comunitate internaţională să se exprime clar şi răspicat” în următoarele zile la ONU.
Trebuie să se ajungă la o rezoluţie a Consiliului de Securitate care „să exprime în cei mai energici termeni posibili importanţa unei acţiuni ce trebuie pusă în aplicare pentru ca lumea să se debaraseze de armele chimice siriene”.
Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie) depun eforturi, începând de luni, în vederea găsirii unui teren de înţelegere pentru o rezoluţie „puternică şi coercitivă” împotriva Siriei.
După ce a scos în evidenţă timp de mai multe zile meritele unei intervenţii militare împotriva Siriei, Kerry a semnat pe 14 septembrie, la Geneva, un acord cu omologul său rus, Serghei Lavrov, care prevede distrugerea arsenalului chimic sirian.
Pentru punerea în aplicare a acestui angajament, Rusia, aliat fidel al Damascului, se opune oricărei referiri la o eventuală recurgere la forţă împotriva regimului sirian.
Într-un interviu difuzat miercuri seara de FoxNews, preşedintele sirian Bashar al-Assad a anunţat că ţara sa va distruge armele chimice, o operaţiune care va costa un miliard de dolari americani şi va dura un an.
Acordul semnat de Kerry şi Lavrov la Geneva stipulează că Damascul trebuie să prezinte până la data de 21 septembrie o listă completă cu arsenalul său.