Piața smartphone-urilor, la cel mai mare declin înregistrat vreodată în al treilea trimestru. Cu excepția Apple, toți furnizorii de top au suferit scăderi. Explicații și previziuni

Livrările de smartphone-uri la nivel mondial au scăzut cu 9,7% în al treilea trimestru, la 301,9 milioane de unități, potrivit datelor preliminare ale International Data Corporation (IDC). Scăderea marchează cel mai mare declin înregistrat vreodată în al treilea trimestru și al cincilea trimestru consecutiv de scădere pentru piața smartphone-urilor, în condițiile în care piața continuă să se lupte cu o cerere globală slăbită și incertitudini economice.
Lidia Neagu - mie, 02 nov. 2022, 22:08
Piața smartphone-urilor, la cel mai mare declin înregistrat vreodată în al treilea trimestru. Cu excepția Apple, toți furnizorii de top au suferit scăderi. Explicații și previziuni

„Majoritatea declinului a provenit de pe piețele emergente, unde lipsa cererii, creșterea costurilor și inflația au avut un impact asupra consumatorilor cu venituri mai mici”, a explicat Nabila Popal, director de cercetare în cadrul echipei Worldwide Tracker a IDC.

Pe fondul unui nivel ridicat de stocuri de la începutul trimestrului, livrările și comenzile efectuate de producătorii de echipamente originale (OEM) au fost reduse și mai mult în încercarea de a epuiza stocurile. Deși furnizorii chinezi de echipamente continuă să sufere cel mai mult, toți furnizorii au fost afectați, inclusiv Samsung și Apple.

”Deși Apple este singurul furnizor care a înregistrat o creștere în acest trimestru, acesta s-a confruntat totuși cu provocări. Creșterea sa a fost blocată pe multe piețe, inclusiv pe cea din China, din cauza situației macroeconomice precare. Dacă ne gândim la 2023, estimăm că redresarea așteptată a pieței, despre care continuăm să credem că se va întâmpla, va fi împinsă mai departe în acest an. Mai mult, ne așteptăm acum la o scădere mai accentuată a livrărilor pentru 2022 și la o redresare mai ușoară în 2023″, a continuat analistul IDC.

Clasamentul producătorilor

În ciuda mediului dificil, poziționarea furnizorilor nu s-a schimbat față de trimestrul trecut. Samsung a ocupat primul loc, cu o cotă de 21,2%, Apple s-a clasat pe locul al doilea, cu o cotă de 17,2%, în timp ce Xiaomi a ocupat locul al treilea, cu o cotă de 13,4%. vivo și OPPO au încheiat trimestrul la egalitate pe poziția a patra, fiecare cu o cotă de 8,6%.

Cu excepția Apple (+1,6%), toți furnizorii de top au suferit scăderi de la an la an. Cu toate acestea, în timp ce Samsung și Xiaomi au înregistrat scăderi de o singură cifră (7,8% și, respectiv de 8,6%) vivo și OPPO au continuat să sufere scăderi ridicate de două cifre (22,1% și 22,3%).

CITEȘTE ȘI:

Analiștii se așteaptă ca toate regiunile, cu excepția Europei Centrale și de Est, să înregistreze un declin atât în trimestrul al treilea, cât și pe întregul an. Aceștia spun că estimările anterioare pentru piața din China ar trebui să rămână relativ neschimbate, la un declin de puțin peste 12% pentru acest trimestru. Dar, având în vedere dimensiunea Chinei, acest lucru are un impact semnificativ asupra rezultatelor globale.

Piețele dezvoltate, precum America de Nord, Europa de Vest și Japonia, vor avea rezultate moderat mai bune, dar acest lucru implică în continuare scăderi scăzute sau medii de o singură cifră. Piețele emergente din Asia/Pacific, America Latină, Orientul Mijlociu și Africa ar trebui să înregistreze scăderi mai semnificative, de două cifre.

Dinamica piețelor globale începe să se schimbe

„Asistăm la apariția unor dinamici unice în întreaga lume în ceea ce privește vânzările de smartphone-uri”, a declarat, la rândul său, Ryan Reith, vicepreședinte de grup în cadrul IDC’s Worldwide Mobile and Consumer Device Trackers.

„Piețele dezvoltate, care vând adesea dispozitive mai premium, se descurcă mai bine decât piețele emergente, unde smartphone-urile se vând la o fracțiune din preț. Credem că acest lucru este susținut în mare măsură de extinderea planurilor de rate oferite prin intermediul operatorilor de telecomunicații, al canalelor de vânzare cu amănuntul și chiar direct de la furnizori. Activitatea promoțională în jurul ofertelor de schimb susține, de asemenea, această schimbare. Cu toate acestea, în timp ce privim spre anul viitor și dincolo de acesta, dacă piața globală va crește, va avea nevoie de o redresare puternică pe piețele emergente pentru a face acest lucru.”

 

Te-ar mai putea interesa și
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un comunicat de presă în care cere apăsat tuturor partidelor pro-ccodentale......
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Grupul aeronautic european Airbus a anunţat luni a doua tranşă a programului de răscumpărare de acţiuni, transmite ...
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost validat atât din punct de vedere al prezenţei ...
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, ...