‘Noi credem că refinanțările pentru creditele de consum în lei vor avea o pondere foarte mare pentru tot ce înseamnă creditare a populației. Pe segmentul împrumuturilor de consum, creditul de refinanțare reprezintă peste 60% din vânzările de noi credite’, a precizat Istrati în cadrul unui colocviu organizat de Piața Financiară la Sinaia.
Potrivit reprezentantului Volksbank, dobânda medie în lei la credite de consum în stoc este, conform datelor BNR, de 13,68%, iar dobânda medie în lei la credite noi de consum acordate de bănci este 11,36%.
Istrati a mai arătat că soldul creditului de consum a scăzut cu 25% pe fondul scăderii apetitului populației și al înăspririi condițiilor de creditare. Însă soldul creditului pentru locuințe a crescut cu 86%, fiind impulsionat de programul Prima Casă. Ponderea creditului imobiliar se apropie de 40%, față de 20% în 2008.
La nivelul pieței, peste 60% din creditele noi de consum sunt destinate refinanțărilor, iar la creditele pentru locuințe, peste 90% din noile cereri de credite acordate sunt finanțări noi.
De asemenea, la nivelul sistemului, pe portofoliul existent valoarea medie a unui credit de consum este de 6000 euro, iar la creditele noi este de 3000 euro. Totodată, la nivelul sistemului, pe portofoliul existent, valoarea medie a unui credit pentru locuință este de 39.000 euro, iar la credite noi—36.000 euro.
Referitor la programul Prima Casă în lei, Istrati a menționat că o familie cu venituri medii poate lua un credit cu 25% mai mic decât varianta anterioară a programului în euro. Acesta a explicat că pe piață există oferte standard în euro care permit accesarea unor sume mai mari cu 10%-15% față de programul Prima Casă în lei.