FP a contribuit cu 30 mil.lei la sucesul ofertei de vânzare Nuclearelectrica. Guvernul ia 63 mil.euro în total

Fondul Proprietatea a investit 30 de milioane de lei , ca să-şi conserve proporţia participării  de 9,72% din totalul acţiunilor Nuclearelectrica. FP şi marii investitori (instituţionali) şi investitorii de talie medie au cumpărat acţiunile Nuclearelectrica (SNN) la preţul minim solicitat în ofertă, de 11,2 lei, iar micii investitori de retail la preţuri între 10,304 lei şi 10,864 lei  / acţiune, potrivit raportului companiei BT Securities, una dintre membrele consorţiului de intermediere.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 07:39
FP a contribuit cu 30 mil.lei la sucesul ofertei de vânzare Nuclearelectrica. Guvernul ia 63 mil.euro în total

Investitorii mici, care au subscris în primele 3 zile ale ofertei, au beneficiat de un discount de 8% faţă de preţul adjudecat pentru tranşa investitorilor mari, instituţionali, de 11,2 lei/ acţiune NUclearelectrica (SNN).

Astfel că preţul cel mai mic a fost de 10,34 lei/titlu. Investitorii mici care au subscris în restul perioadei au beneficit de un discount de 3%, iar preţul la care au cumpărat a fost de 10,864 lei / acţiune SNN.

Investitorii mici au cerut de 5,6 ori mai multe acţiuni decât li s-a oferti şi ar indicele la care li se vor aloca cele disponibile va fi 17,71%. Indicele de alocare la investitorii mari este de 43,2%.

Compania de stat Nuclearelectrica a vândut 10% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minimă vizată prin această operaţiune. Titlurile au fost emise printr-o majorare de capital la care Fondul Poprietatea (FP) a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro), prin exercitarea dreptului  de conservare a ponderii deţinerii sale.

Vineri a fost ultima zi în care investitorii interesaţi de acţiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare a 10% din titlurile producătorului de energie.

Investitorilor instituţionali le-au fost rezervate 85% din ofertă, investitorii mari de retail au avut destinat un pachet de 5% din titluri, iar micii investitori – 10%.

Astfel, investitorii instituţionali au participat cu 241,5 milioane lei, cei de retail cu 14,2 milioane lei, iar micii investitori au subscris de 26,16 milioane lei.

Acţiunile vândute în ofertă vor avea ataşate drepturi de alocare, astfel că investitorii vor putea beneficia de titlurile cumpărate chiar înainte ca acestea să le fie transferate în conturi. Drepturile de alocare ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 4 octombrie.

Aproape 30% dintre investitorii care au cumpărat acţiuni la Nuclearelectrica sunt din SUA

„29% din investitorii la Nuclearelectrica sunt din SUA”, a afirmat Contantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferinţă de presă.

Banii obţinuţi de Nuclearelectrica din majorarea de capital ar urma să fie folosiţi pentru majorarea capitalului EnergoNuclear, firma mixtă care ar urma să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4, potrivit declaraţiei ministrului Constantin Niţă.

Utilizarea banilor în scopul investiţiei în reactoarele 3 şio 4 nu a fost prevăzută în prospectul de ofertă. 

„Nuclearelectrica are câteva propuneri pentru investirea acestor bani, dar aici cred că va trebui să mai discutăm. Dacă va ieşi contractul cu reactoarele 3 şi 4, Nuclearelectrica va trebui să majoreze capitalul EnergoNuclear, deci aceşti bani ar trebui să meargă acolo. Sunt patru proiecte, pe care însă nu le iau încă în considerare până nu ştim ce vom face cu reactoarele 3 şi 4. Vom şti întro lună, o lună şi jumătate”, a afirmat Niţă într-o conferinţă de presă.

EnergoNuclear este compania mixtă creată pentru derularea investiţiei în construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, aflată în administrarea Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica deţine capitalul majoritar la EnergoNuclear. Ceilalţi acţionari sunt Enel (Italia) şi ArcelorMittal România.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcţiune, în prezent, două reactoare nucleare cu o putere cumulată de 1.400 de MW, care asigură împreună circa 20% din producţia de energie a ţării.

Energia nucleară este cea mai ieftină din reţea, după cea hidro.

Guvernul are în plan realizarea altor două reactoare nucleare la Cernavodă până în 2020, proiect în valoare de 6,45 miliarde de euro, pentru care Nuclearelectrica caută momentan parteneri privaţi.

România şi-a asumat în faţa FMI un plan de privatizări în sectorul energetic, care prevede listarea a 10% din Nuclearelectrica în septembrie 2013 şi a 10% din Romgaz în noiembrie 2013.

Urmează Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni până în aprilie 2014, şi un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, o participaţie de 10% din Hidroelectrica va fi cotată la bursă în toamna anului viitor.

Complexul Energetic Hunedoara va fi vândut, tot anul viitor, unui investitor strategic.

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în bateri de 791 MWh, sprijinul nerambursabil fiind de peste 30 milioane de......
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...