„Constatăm cu îngrijorare că sunt clienţi noncasnici care nu au reuşit să-şi găsească furnizor. Prin urmare, facem scenarii pentru a ne asigura volumele necesare pentru aprovizionarea acestora (în regim de ultimă instanţă – n.r.)”, a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.
Stab a adăugat că, pe parcursul iernii trecute, Engie a preluat aproape 100.000 de clienţi casnici care au rămas fără furnizor.
„Am făcut eforturi foarte mari pentru a prefinanţa schema de compensare şi împrumuturi pentru a ne asigura fluxul de numerar necesar. Chiar dacă am observat o deschidere din partea autorităţilor în deblocarea situaţiei, problema rămâne, mai ales că acum volumele consumate sunt mai mari, implicit şi sumele care trebuie recuperate. Orice întârziere în decontarea sumelor poate avea impact semnificativ asupra situaţiei financiare a companiei”, a arătat oficialul Engie.
El a mai spus că sunt foarte importante măsurile de reducere a consumului.
„Este o responsabilitate pe care o avem cu toţii. Şi noi, la Engie, derulăm o campanie de sensibilizare în această direcţie. De exemplu, în toate sediile Engie, temperatura ambientală este setată la 19 grade, luminile şi laptopurile sunt stinse la plecare, iar pe durata verii a fost oprită climatizarea. De asemenea, avem un set de recomandări pentru clienţi cum să-şi reducă consumul de electricitate şi gaze naturale. Cred cu tărie că într-un domeniu în care nu putem controla foarte multe lucruri, ceea ce putem controla este consumul, iar cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumăm”, a completat Stab.