Merkel promite să menţină presiunea asupra Greciei pentru implementarea de reforme

Germania va menţine presiunea asupra Greciei pentru implementaea reformelor convenite în acordurile de ajutor financiar extern, a declarat cancelarul german Angela Merkel, după ce formaţiunea sa a câştigat o victorie istorică în alegerile legislative desfăşurate duminică.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 11:35
Merkel promite să menţină presiunea asupra Greciei pentru implementarea de reforme

„Nu trebuie să renunţăm să exercităm presiuni asupra Greciei pentru derularea reformelor convenite”, a afimat Merkel, după ce Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi CSU (partid bavarez înfrăţit cu CDU) au obţinut o victorie covârşitoare în alegeri, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

De asemenea, Merkel a insistat că a spus adevărul în privinţa situaţiei Greciei şi a posibilităţii ca ţara să aibă nevoie de un al treilea pachet de ajutor financiar extern.

„Nu este o chestiune nouă şi a fost abordată repetat în timpul campaniei electorale”, a spus Merkel, adăugând că ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a ridicat problema în faţa unei comisii parlamentare în noiembrie anul trecut.

Merkel a obţinut un sprijin copleşitor din partea populaţiei şi ar putea înregista cel mai bun scor electoral de la victoria lui Helmut Kohl în primele alegeri de după reunificarea din 1990.

Blocul creştin democrat al cancelarului a obţinut 41,5% din voturi, faţă de 25,7% în cazul rivalilor socialişti (SPD), potrivit unor rezultate oficiale provizorii. Merkel nu are însă majoritate în parlament şi va trebui să formeze o coaliţie care să susţină guvernul.

În timpul campaniei electorale, Merkel a insistat pe adoptarea de reforme în ţările din zona euro care au primit ajutor financiar extern, susţinând că este singura cale pentru a creşte competitivitatea economică a Europei. Şomajul din Germania a scăzut de la 12,1% în 2005, cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, la 6,8% în prezent, ca urmare a restructurării pieţei muncii, a spus cancelarul.

Germania, din postura de cea mai mare economie a zonei euro, are cea mai mare contribuţie la pachetele de ajutor financiar acodate în timpul crizei unor ţări din zona euro care au întâmpinat probleme să se împrumute de pe piaţa financiară la dobânzi sustenabile. Ajutoarele primite de ţări precum Grecia, Portugalia sau Irlanda au fost condiţionate de politici de austeritate.

Grecia, care a primit şi cele mai mari pachete financiare, totalizând 240 de miliarde de euro, a fost nevoită să adopte măsuri dure de austeritate şi reforme.

Te-ar mai putea interesa și
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care sugerează că tarifele din SUA ar putea fi mai puțin severe decât se temea......
SUA au adăugat pe „lista neagră” de companii chinezești periculoase și CATL sau Tencent Holdings
SUA au adăugat pe „lista neagră” de companii chinezești periculoase și CATL sau Tencent Holdings
Departamentul de Apărare al SUA a declarat luni că a adăugat giganți tehnologici chinezi, inclusiv liderul de jocuri ...
Guvernul are toate motivele să vrea o inflație mai mare și, probabil, o va susține discret. Cotele de TVA vor fi egalizate – Adrian Codîrlașu
Guvernul are toate motivele să vrea o inflație mai mare și, probabil, o va susține discret. Cotele de TVA vor fi egalizate ...
Se pare că nu doar creșterea taxelor și impozitelor va duce la diminuarea deficitului bugetar. Dacă vom avea o inflație ...
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Un nou an a început, ceea ce înseamnă că noile smartphone-uri vor apărea în curând, deoarece producătorii se pregătesc ...