Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,85% peste cel de la finalul şedinţei de vineri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a rămas la nivelul de vineri.
În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,81%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,68% peste sesiunea anterioară.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
La fel ca în şedinţele precedente, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, tranzacţii de peste 100.000 de lei fiind înregistrate de titluri emise de doar 12 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Volumele reduse de tranzacţionare i-au determinat pe unii investitori să plătească preţuri din ce în ce mai mari pentru a cumpăra acţiunile vizate, astfel că titluri precum OMV Petrom au urcat în a doua parte a zilei chiar cu 4,3%.
La finalul şedinţei, titlurile OMV Petrom au fost cotate la 0,4481 lei, cu 4,21% peste sesiunea precedentă. Cu aceste acţiuni au fost realizate 201 transferuri, în valoare cumulată de 3,6 milioane lei.
Fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au reînceput, săptămâna trecută, să cumpere acţiuni OMV Petrom.
Titlurile Fondului Proprietatea au atins în a doua parte a zilei un nou record istoric, de 0,727 lei, şi au încheiat şedinţa la 0,722 lei, preţ cu 0,63% peste cel de vineri. Operaţiunile cu aceste acţiuni au însumat 5,1 milioane lei.
„Atât acţiunile FP, cât şi OMV Petrom au avut contribuţii importante la creşterile de astăzi. Dacă la FP explicaţia ar veni din finalizarea cu succes a ofertei Nuclearelectrica, la OMV Petrom cred că este o problemă de lichiditate şi nu cred că în şedinţele următoare aceste creşteri pot fi susţinute”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.
Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu 7,54%, la 0,0685 lei, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele două şedinţe, când au urcat cu peste 9%. Astfel, acţiunile băncii au urcat în trei şedinţe cu 17,3% şi sunt tranzacţionate la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Evoluţia de luni a venit pe un rulaj de 398.000 de lei, rezultat din 284 de transferuri.
Faţă de închiderea de miercuri, capitalizarea bursieră a băncii a crescut cu aproape 31,8 milioane lei (7,2 milioane euro), la 215,5 milioane lei (48,2 milioane euro).
„Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au avut o evoluţie laterală (cu fluctuaţii reduse – n.r.) în ultimii ani. De la jumătatea lunii august, însă, au început să apară şi volumele, semn că investitorii încep să privească şi către acţiuni mai puţin lichide, care până acum au stat într-un con de umbră. Momentan, evoluţia acestor acţiuni pare una pur speculativă, dar nu este exclus ca zilele următoare să apară şi o ştire mai importantă”, afirmat brokerul.
Lichiditatea pieţei abia a ajuns la 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro), sumă cu 9% peste rulajul de vineri, de doar 12 milioane lei (2,7 milioane euro).
Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au scăzut cu 3,9%, la 0,1682 lei, în urma anunţării preţului din oferta publică pe care omul de afaceri Gheorghe Iaciu o va lansa pentru preluarea integrală a companiei. Iaciu propune celorlalţi acţionari ai Impact un preţ de 0,16 lei/acţiune, cu 8,6% sub ultima cotaţie de vineri, de 0,175 lei/titlu. El deţine 38,05% din acţiunile Impact, iar pentru pachetul pe care nu îl deţine este dispus să plătească 19,6 milioane lei (4,3 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 454.000 de lei, faţă de 98.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.