Renault: Dacia va contribui la reinventarea lanțului valoric ICE și își va majora marja operațională la 15% până în 2030

Grupul Renault a anunțat în această dimneață că vizează o majorare a marjei operaționale a Dacia de la 10% la 15% în 2030. În același timp, marja întregului grup francez va crește de la 8% la 10%.
Robert Stan - mar, 08 nov. 2022, 08:12
Renault: Dacia va contribui la reinventarea lanțului valoric ICE și își va majora marja operațională la 15% până în 2030

Grupul francez Renault transformă planul Renaulution într-o adevărată revolutie. Cel puțin acesta este mesajul trimis în această dimineață, înaintea evenimentului Capital Market Day.

Conform oficialilor Renault, planul vizează o majorare a marjei operaționale a grupului francez de la 8% în 2025 până la 10% în 2030 și un flux anual de numerar de peste două miliarde de euro între 2023 și 2025 care va crește la peste trei miliarde de euro anual între 2026 și 2030.

Chair mai interesant, francezii intenționează să majoreze marja operațională a mărcii Dacia de la peste 10% în prezent până la 15% în 2030. „Pentru a atinge această ambiție, Dacia, în prezent campioană în segmentul B, va intra cu îndrăzneală în segmentul C. După modelul Jogger din acest an, Dacia Bigster va întruchipa această mișcare și vor urma alte două vehicule. În paralel, Dacia va continua să reducă costurile și va beneficia de dublarea volumului platformei globale CMF-B pe mărci care va ajunge la două milioane de unități până în 2030”, menționează oficialii francezi.

Renaulution: «Revolution»

Cu un avans considerabil față de obiectivele sale inițiale, Renault Group deschide astăzi al treilea capitol al planului său strategic Renaulution: «Revolution».

Ca urmare a aprobării de către Consiliul de Administrație, reunit sub președinția lui Jean-Dominique Sénard în data de 7 noiembrie 2022, Luca de Meo, CEO al Renault Group și Thierry Piéton, Director Financiar al Renault Group, prezintă azi, cu ocazia evenimentului Capital Market Day, al treilea capitol al strategiei Renaulution.

Până acum, constructorii de automobile evoluau într-un mediu caracterizat de o tehnologie a motoarelor cu combustie termică matură și cu așteptări stabile din partea clienților. Transformările în curs care remodelează industria auto duc la apariția unor noi lanțuri de valoare: vehicule electrice (VE), software, noi servicii de mobilitate și economia circulară.
Astăzi, după „Renaștere” și „Renovare”, primele două faze ale planului strategic Renaulution, prezentat în ianuarie 2021, Renault Group deschide al treilea capitol și lansează „Revoluția” sa, cu ambiția de a deveni un grup auto de nouă generație (Next Generation).

Această nouă organizare va permite Renault Group să capteze valoare din ansamblul noilor surse de profit „profit pools” (pe care sursele externe le estimează la circa 220 miliarde de euro în 2030 față de 110 miliarde în prezent). Pentru a profita de oportunitățile existente pe aceste piețe și pentru a se adapta la mediul actual, Renault Group creează organizații dedicate. Grupul își va transforma portofoliul de activități exploatând lanțurile de valoare care sunt structural cele mai rentabile. Renault Group va urmări o abordare pe orizontală și eco-sistemică pentru a cofinanța și a pune în practică inițiative strategice cu parteneri de prim plan.

Renault Group lansează a treia etapă a planului său strategic, „Revolution”, prin crearea a 5 entități specializate, cu echipe dedicate, fiecare dintre acestea fiind construită pe un ansamblu omogen de tehnologii, cu o guvernanță proprie și cu un cont de rezultat dedicat.

Aceste entități sunt următoarele:
• Ampere: primul jucător dedicat exclusiv domeniului electric și software, provenit dintr-un constructor auto tradițional.
• Alpine: o marcă exclusivistă globală, cu zero emisii, având sportul auto în ADN-ul său. Un model de business „asset-light” unic, combinat cu inovații tehnologice specifice.
• Mobilize : construit în jurul unei companii de servicii financiare de prim rang pentru a oferi produse pe piața noii mobilități, a energiei și a serviciilor de date.
• The Future Is NEUTRAL : prima companie din industria auto consacrată economiei circulare 360° : de la bucla închisă a materialelor până la reciclarea bateriilor.
• Power : activitatea de bază tradițională a Renault Group va continua, prin dezvoltarea de vehicule termice și hibride inovatoare cu emisii scăzute sub mărcile Renault, Dacia și Renault LCV (vehicule utilitare ușoare), fiecare dintre acestea cu organizarea și cu guvernanța lor proprie.

Vehiculele termice și hibride vor continua să reprezinte până la 50% din vânzările mondiale de vehicule de persoane chiar și în 2040. Dezvoltarea unor tehnologii eficiente în acest domeniu este esențială pentru viitorul oricărui constructor auto mondial. Din acest motiv, Renault Group urmărește dezvoltarea acestei activități de bază, prin lansarea unei game complet noi de modele Dacia, Renault ICE & Hybrid (vehicule de persoane), LCV, și prin crearea unui furnizor mondial lider în domeniul tehnologiilor de motorizare termică și hibridă.

Așa cum anunța grupul francez în urmă cu doar câteva ore Renault Group și Geely își vor reuni activitățile în domeniul motoarelor termice în cadrul unei entități în care partenerii vor deține părți egale (50 50).

Această entitate dedicată va concepe, va dezvolta, va produce și va vinde componente și sisteme de propulsie termică și hibridă cu tehnologii de vârf. Încă de la înființare, această entitate va genera o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de euro pentru un volum de producție de 5 milioane de unități anual. Ea dispune deja de 8 clienți care vor beneficia de o productivitate și de sinergii sporite.

Această entitate de sine stătătoare va avea o acoperire și o activitate la nivel global cu:

• 17 uzine care vor deservi 130 de piețe.
• 5 centre de cercetare & dezvoltare în Europa (Spania, România și Suedia), China și America de Sud cu un total de 3.000 de ingineri.
• 19.000 de angajați în total pe 3 continente.

Această entitate va propune o ofertă completă de tehnologii pentru toate componentele: motor, cutie de viteze, sisteme de hibridizare (xHEV) și baterii, la cel mai bun nivel. Datorită acestui proiect, Renault Group își va dubla dimensiunea și acoperirea pieței de la 40 % la 80 % pe plan global. Această creștere este alimentată de o expansiune geografică cu acces la America de Nord și la China, și de complementaritatea produselor pentru a propune constructorilor auto soluții și sisteme complete cu emisii scăzute. În acest scop, entitatea va dezvolta oferta sa tehnologică în domeniul carburanților alternativi printr-o cooperare strategică cu un potențial partener din industria energiei.

În pofida creșterii puternice a ofertei de vehicule electrice, mașinile termice vor continua să beneficieze de o cerere importantă, în special în afara Europei. Astfel, marca Renault va rămâne prezentă pe piețele vehiculelor termice și hibride, în special în America latină, în India, în Coreea de Sud și în Africa de Nord. Vânzările de vehicule de persoane Renault ICE & Hybrid vor continua să crească în medie cu 2 % pe an în perioada 2022-2030.

Pentru a urca în gamă în toate regiunile, Renault va continua ofensiva în segmentul C, iar în intervalul cuprins între 2022 și 2030 va crește venitul net cu 20 % și marja pe costurile variabile cu 30 %.

Dacia, marjă de 15% în 2030

Modelul de business Dacia este unic, bazat pe combinația câștigătoare a următoarelor componente principale:

• O inginerie centrată pe design-to-cost (eficiența costului) care oferă deja un avantaj de cost solid, exprimat în două cifre.
• O bază industrială și de aprovizionare cu costuri de referință competitive.
• Un model de distribuție de tip „asset-light” care asigură un nivel de cost comparabil cu un model de agenție.
• 85 % din vânzări către clienți particulari.

Ca urmare a acestor factori, Dacia generează deja o marjă operațională de peste 10 % și are ambiția de a ajunge la 15 % în 2030.
Pentru aceasta, Dacia, în prezent lider în segmentul B, va aborda, cu îndrăzneală, segmentul superior. După Jogger în acest an, Dacia Bigster va concretiza această evoluție a mărcii către segmentul C, evoluție care va fi consolidată ulterior de alte două modele și care va permite dublarea perimetrului sursă de profit (profit pool).

În paralel, Dacia va continua să își reducă costurile și va beneficia de dublarea volumelor platformei CMF-B globale care va atinge (pentru toate mărcile grupului) 2 milioane de unități la orizontul anului 2030.

Dacia va contribui la reinventarea lanțului de valoare termic datorită cooperării cu proiectul „Horse” în dezvoltarea de motorizări revoluționare adaptate pentru carburanți alternativi și sintetici. Dacia își va electrifica treptat gama din Europa fiind un pionier al soluțiilor electrice accesibile.

Te-ar mai putea interesa și
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, faţă de luna anterioară, cu 1,1% până la nivelul de 48,5 miliarde......
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...