„Proiectul de hotărâre privind ajutorul de minimis este pe circuitul de avizare la ministere, iar mâine sigur nu va fi discutat în Guvern, dar săptămâna viitoare voi presa să intre în Guvern, astfel încât să începem să finanţăm prin acest proiect din 2014”, a afirmat Grapini, la conferinţa MEDIAFAX talks about SME’s.
Ea a arătat că în perioada 2014-2015 sunt disponibile pentru finanţare, prin acest proiect, 500 milioane de milioane de lei.
Grapini a anunţat, săptămâna trecută, mai multe modificări la schema de minimis, între care scăderea plafonului maxim de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, durata înscrierii de zece zile şi acordarea de punctaje fiecărui proiect.
Potrivit modificărilor, înscrierea va dura zece zile şi vor fi acordate punctaje fiecărui proiect în funcţie de anumite criterii şi nu va mai funcţiona criteriul primul venit, primul servit, ca la sesiunea de înregistrare online a IMM-urilor de la sfârşitul lunii august, care a dus la blocarea site-ului, aceasta fiind anulată ulterior.
Grapini a precizat, marţi, că sistemul primul venit – primul servit a fost eliminat şi de la alte programe cu finanţare de la stat, pentru că fondurile trebuie acordate pe strategii de dezvoltare.
„Sistemul primul venit – primul servit aţi văzut ce a făcut la minimis. Aici nu suntem la promoţie de cratiţe, cine întinde mâna şi prinde zece ăla e, şi s-a terminat. N-a ieşit bine şi eu am spus atunci, banii trebuie acordaţi pe strategii, de aceea am stabilit nişte punctaje pentru IMM-urile care vor să acceseze programele cu finanţare de la stat. Am făcut pentru toate cele şapte programe derulate de departamentul pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, un mic soft, prin care antreprenorul în momentul în care completează un anumit formular primeşte şi un punctaj”, a explicat oficialul.
În ceea ce priveşte ajutorul de minimis, printre modificările anunţate în urmă cu o săptămână de Grapini se mai numără eliminarea obligativităţii firmelor de a păstra un anumit număr de locuri de muncă. În schimb IMM-urile primesc un punctaj mai mare în funcţie de numărul celor pe care îi angajează şi dacă investesc în industrie.
Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a explicat că cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, dar că punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.
IMM-urile vor avea timp de zece zile pentru înscriere, iar în 60 de zile vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordanţe după ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriile menţionate. Proiectele vor fi depuse la Agenţiile de Dezvoltare Regională.
Ministerul Finanţelor a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis, derulată la 28 august şi reclamată de mai mulţi întreprinzători, să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.
La 28 august, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.
Ulterior, ministerul a transmis un comunicat în care arăta că pagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT „era deja atinsă”.