Cele două scrisori de intenţie vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.
„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat şeful statului.
La ceremonie a fost prezent şi reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.
„Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic”, a transmis oficialul american.
El a afirmat că proiectul din România va dubla capacitatea de producţie de energie de la Cernavodă şi va ajuta la reducerea emisiilor.
Documentele au fost înmânate de către preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.
„Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa României în domeniul energetic şi sunt sigur că noii paşi pe care îi vom face împreună vor creşte viteza şi vom finaliza programele noastre nucleare. Suntem angajaţi să realizăm programul nostru privind reactoarele”, a spus ministrul Popescu.
Care sunt etapele de dezvoltare a proiectului Unităților 3 și 4
România are un parteneriat cu SUA în domeniul nuclear, încheiat în octombrie 2020. Scrisorile de intenție ale US Exim urmează Memorandumului de Înțelegere (MOU) semnat în octombrie 2020, prin care US Exim Bank și-a exprimat interesul de a finanța proiecte majore de investiții iîn domeniul energiei în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumand o valoare totală de 7 miliarde de dolari.
Acționarii Nuclearelectrica au aprobat în aprilie 2021 strategia de continuare a proiectului Unităților 3 și 4 CANDU de la Centrala Nucleară Cernavodă. Aceasta va fi implementată în trei etape.
„Etapa 1, cea actuală, demarată la sfârșitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, inițiată prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentații de inginerie și securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de baza de licențiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleară, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiție”, se arată într-un anunț al companiei remis Bursei de la București.
La 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membră a Grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de proiectare și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentației necesare pentru inițierea Proiectului unitatilor CANDU 3 și 4.
Etapa 2 a proiectului (lucrări preliminare) constă în efectuarea lucrărilor preliminare și se estimează ca va dura până la 30 de luni. Această etapă va consta în pregătirea ingineriei critice („Limited Notice to Proceed – LNTP”) pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării și convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obținerea licentei de securitate nucleară pentru construcție, reevaluarea fezabilității Proiectului pe baza unor indicatori tehnici și economici actualizați și adoptarea Deciziei finale de investiție (FID), pentru trecerea la Etapa III (Construcție).
Etapa 3 a proiectului constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în functiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.
Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea industriei nucleare românesti de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențiala participare a industriei nucleare romanesti, cu referire la bunurile și serviciile identificate în acest studiu, poate fi evaluată la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a contractului de inginerie, achiziție, construcție și management, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. Studiul estimează, de asemenea, că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).