Un nou scandal afectează Guvernul britanic. Ministrul Justiției Dominic Raab este acuzat de hărțuire

Ministrul britanic al Justiţiei Dominic Raab (foto) a fost acuzat de hărţuire faţă de personalul său, alegaţii care ridicau semne de întrebare sâmbătă asupra alegerilor făcute de premierul Rishi Sunak, în contextul în care un alt ministru a demisionat din motive similare în cursul acestei săptămâni, potrivit AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 12 nov. 2022, 16:19
Un nou scandal afectează Guvernul britanic. Ministrul Justiției Dominic Raab este acuzat de hărțuire

În timp ce Rishi Sunak şi guvernul său conservator şi-au preluat atribuţiile de mai puţin de trei săptămâni, doi miniştri au făcut deja obiectul unor acuzaţii de hărţuire.

Ultimul în cauză este ministrul Justiţiei şi adjunct al premierului, Dominic Raab. Publicaţia The Guardian a informat vineri seara că unor funcţionari ai ministerului li s-a oferit o „portiţă de ieşire” pentru că unii se temeau să lucreze din nou cu Raab, care fusese ministru al Justiţiei şi în Guvernul condus de Boris Johnson între septembrie 2021 şi septembrie 2022.

Potrivit cotidianului britanic, personalul ministerului a descris o „cultură a fricii” în cadrul serviciului condus de un bărbat „nepoliticos” şi „agresiv”. „Nu era doar neprofesionist, era un tiran”.

Publicaţia informează că noua sa numire în postul pe care îl părăsise în timpul Guvernului condus de Liz Truss a devenit o sursă de nelinişte pentru mulţi funcţionari, unii intenţionând să demisioneze.

La rândul său, tabloidul The Sun arată că Raab ar fi aruncat cu roşii într-un acces de mânie în cursul unei reuniuni, ceea ce purtătorul său de cuvânt a calificat drept un „nonsens”, subliniind că „Dominic lucrează dur şi aşteaptă mult de la echipa sa şi de la el însuşi”.

Aceste acuzaţii provoacă semne de întrebare asupra alegerii echipei lui Rishi Sunak într-un moment al numirii echipei sale guvernamentale, opoziţia laburistă cerând explicaţii premierului.

Şefa adjunctă a laburiştilor Angela Rayner a cerut o anchetă „în mod urgent şi independent”.

Marţi seara deja, ministrul britanic fără portofoliu Gavin Williamson îşi anunţase demisia după acuzaţii de hărţuire.

El l-ar fi insultat pe fostul responsabil cu disciplina deputaţilor conservatori, plângându-se că nu a fost invitat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Alţii susţin că el ar fi spus unui funcţionar „să-şi taie gâtul” şi „să se arunce pe fereastră”.

Serviciile premierului, Partidul Conservator şi Comisia responsabilă de hărţuire în parlament au deschis anchete vizându-l pe acest ministru controversat, destituit deja din două guverne, sub Theresa May, iar apoi sub Boris Johnson.

Rishi Sunak a denunţat „presupusul comportament inacceptabil”, dar a asigurat că nu era la curent cu astfel de „preocupări specifice” în momentul în care îl numise.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, un nou indiciu al dificultăţilor din industria auto germană,......
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...