UE are nevoie de 450 de miliarde de euro doar să mențină în viață actualele reactoare nucleare

Uniunea Europeană va avea nevoie de investiții de până la 450 de miliarde de euro doar pentru a-și menține nivelul actual al capacității sale de generare în domeniul energiei nucleare, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la un forum de energie nucleară săptămâna aceasta, scrie Oil Price.
Mihai Nicuţ - Dum, 13 nov. 2022, 09:31
UE are nevoie de 450 de miliarde de euro doar să mențină în viață actualele reactoare nucleare

Energia nucleară va avea un rol important de jucat în obiectivele climatice ale UE de generare de energie electrică cu emisii scăzute de carbon, a declarat Simson.

„Coloana vertebrală a viitorului sistem energetic european fără carbon vor fi predominant sursele regenerabile. Dar realitatea este că aceste surse regenerabile va trebui completate cu o producție stabilă de energie electrică în bandă. Acesta este motivul pentru care energia nucleară nu este doar o chestiune de siguranță și securitate, ci și o soluție reală”, a adăugat ea.

În acest an, în care creșterea prețurilor la energie a evidențiat importanța securității energetice, UE se concentrează în special pe disponibilitatea energiei nucleare., arată Oil Price.

Conform prognozelor UE, generarea de energie nucleară va reprezenta aproximativ 15%-16% din producția de energie a UE în 2030 și în 2050, a spus Simson.

UE are nevoie de o capacitate de generare stabilă, la nivelul de puțin peste 100 GW, în următoarele decenii. Însă vor fi necesare multe investiții pentru a menține această capacitate de generare în viitor, arată sursa citată.

„Analiza noastră arată că, fără investiții imediate, aproximativ 90% din reactoarele existente ar urma fi închise în perioada în care avem cea mai mare nevoie de ele – în 2030”, a menționat Simson.

UE va avea nevoie de investiții între 350 și 450 de miliarde de euro doar pentru a menține capacitatea actuală de generare și încă 50 de miliarde de euro pentru  operarea pe termen lung a reactoarelor existente, potrivit comisarului UE.

Noile tehnologii, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR), ar putea fi soluția, inclusiv de decarbonizare a sectoarelor cele mai problematice, a spus Simson, adăugând că UE își propune ca primele SMR să funcționeze în Uniunea Europeană în primii ani ai decadei următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Rompetrol Downstream, divizia de distribuție a produselor petroliere a grupui Rompetrol, a raportat o creștere a volumelor vândute prin stații, în primele nouă luni ale acestui an....
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţă de un nou atac rusesc 'masiv', ...
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului ...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ...
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India, ţară dotată cu arma nucleară, a anunţat duminică primul test reuşit cu rachetă hipersonică, transmite AFP.