Guvernul a aprobat Hotârârea pentru emiterea acordului de mediu pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Guvernul a aprobat, miercuri, în ședința săptămânală, o Hotărâre privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul 'Continuarea lucrărilor de construire și finalizare a Unităților 3 și 4 la C.N.E. Cernavodă'.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 15:00
Guvernul a aprobat Hotârârea pentru emiterea acordului de mediu pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

„Prin Hotărârea adoptată de Guvern sunt specificate elementele principale ale aspectelor de mediu în relație cu măsurile și condițiile necesare realizării Proiectului și ulterior, în perioada funcționării noilor obiective. Sunt subliniate măsurile destinate îmbunătățirii răspunsului centralei nucleare în cazul unui accident sever, măsuri rezultate în urma evaluărilor tip ‘Teste de stres’ solicitate de Consiliu European și Comisia Europeană pentru toate centralele nucleare din UE după accidentul de la Fukushima”, se arată într-un comunicat al Executivului.

La sfârșitul lunii august, Nuclearelectrica a anunțat că va renegocia cu compania italiană Enel și cu ArcelorMittal Galați acordul de investiții pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit unei decizii a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) Nuclearelectrica, aprobate în ședința din 22 august.

Renegocierea este necesară pentru încheierea unui act adițional, al șaselea, la acordul de investiții.

‘Raportul comisiei privind rezultatele renegocierii precum și Actul adițional nr. 6 la Acordul de Investiții pentru proiectul Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă se vor supune aprobării conducerii Departamentului pentru Energie’, se mai arată în decizia AGEA.

Enel și ArcelorMittal sunt singurele companii private care au rămas în acest proiect alături de Nuclearelectrica, după ce restul partenerilor s-au retras în perioada 2010-2011. Este vorba despre RWE, CEZ, Iberdrola și GDF Suez.

În ultimii doi ani, companii din China și Coreea de Sud s-au arătat interesate să se alăture proiectului, însă până acum niciuna dintre aceste intenții nu s-a concretizat.

Potrivit ultimului studiu de fezabilitate, realizat de Ernst&Young anul trecut, valoarea totală a proiectului reactoarelor 3 și 4 se ridică la 6,45 miliarde de euro.

La Cernavodă sunt momentan funcționale două reactoare nucleare, care asigură în total circa 20% din energia generată la nivel național. Electricitatea de la Cernavodă este a doua cea mai ieftină din țară, după cea produsă de Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...