Fondul de asistenţă în privinţa balanţei de plăţi dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanţare externă ale Letoniei, Ungariei şi României, au afirmat oficialii citaţi.
Comisia Europeană (CE) vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro.
Măsura vine în întâmpinarea testelor de stres programate pentru anul viitor în rândul băncilor din UE, fiind destinată susţinerii băncilor din statele non-euro, au adăugat sursele citate.
CE doreşte să aibă la dispoziţie un mecanism paralel fondului de urgenţă al zonei euro, de 500 miliarde de dolari, astfel încât toate cele 28 de state membre să fie pregătite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au continuat oficialii.
Executivul european speră să se ajungă la un acord până la sfârşitul acestui an, astfel încât măsura să fie implementată până la jumătatea lui 2014, simultan cu finalizarea negocierilor privind condiţiile în care mecanismele de asistenţă ale UE pot oferi sprijin direct băncilor din zona euro.
„Comisia a propus ca mecanismul balanţei de plăţi să includă un instrument pentru recapitalizarea băncilor, din acelaşi motiv pentru care un astfel de sistem există pentru ţările din zona euro: de a oferi un mecanism public credibil la nivel european, capabil să ofere siguranţă instituţiilor de supraveghere şi participanţilor la piaţă în ceea ce priveşte stabilitatea financiară. Este cu atât mai important având în vedere că urmează o evaluare a calităţii activelor şi teste de stres, care trebuie să consolideze încrederea în stabilitatea sectorului financiar din Europa”, a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.
Banca Centrală Europeană (BCE) va evalua situaţia marilor bănci din zona euro, în pregătirea noilor atribuţii de supraveghere centralizată care ar urma să fie preluate de instituţia de la Frankfurt în a doua jumătate a anului viitor.
În plus, toate băncile din UE vor traversa o nouă rundă de teste de stres, derulate de BCE, autorităţile naţionale şi Autoritatea Bancară Europeană.
Astfel, dacă toate mecanismele pregătite de CE vor fi implementate, Uniunea Europeană va dispune de resurse de până la 400 miliarde euro pentru gestionarea eventualelor probleme din sectorul bancar, a afirmat unul dintre oficialii citaţi.
Un grup de ţări în frunte cu Germania şi Marea Britanie se opun propunerii, considerând că un astfel de sistem ar putea reduce presiunea asupra statelor UE de a reforma sectorul bancar fără sprijiin extern, au mai spus sursele citate.
Principalii suporteri ai proiectului sunt Franţa, Italia şi Spania, care consideră că UE trebuie să le demonstreze investitorilor că este pregătită să facă faţă oricăror probleme care ar putea apărea după evaluările şi testele de stres de anul viitor.
Mecanismul de recapitalizare a băncilor din afara zonei euro face parte dintr-un proiect mai larg de restructurare a fondului de asistenţă în privinţa balanţei de plăţi. Proiectul trebuie aprobat în unanimitate de toate statele UE.