„Este multă ipocrizie aici”, a afirmat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în faţa presei când a fost întrebat despre declaraţiile lui Borrell, scrie Agerpres.
Szijjarto a explicat că la reuniunea de luni a miniştrilor de externe ai UE „unii (politicieni) au pus sub semnul întrebării că scopul sancţiunilor a fost acela de a pune capăt războiului din Ucraina”.
„În acest caz, la ce să ne aşteptăm ? Dacă sancţiunile nu au legătură cu sfârşitul războiului, atunci de ce o facem?”, s-a întrebat retoric ministrul ungar, oponent al sancţiunilor comunitare împotriva Rusiei pentru invazia în Ucraina.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe a declarat luni, după reuniunea ministerială, că sancţiunile slăbesc economia rusă, adăugând că UE nu a crezut niciodată că ele vor pune capăt războiului.
„Sancţiunile slăbesc economia rusă. Ele slăbesc capacitatea ruşilor de a cumpăra şi moderniza tehnologia. Noi nu ne aşteptăm sub nicio formă ca sancţiunile în sine să pună capăt războiului, dar ele slăbesc desigur capacitatea armatei ruse de a-şi reînnoi fiecare echipament”, a explicat Borrell.
Şeful diplomaţiei europene a atras atenţia de asemenea asupra pierderilor enorme suferite de Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina.
Marţi, Szijjarto a apreciat că efectele sancţiunilor sunt „suferinţa” economiei europene şi inflaţia.
„A venit timpul de a regândi întreaga politică a sancţiunilor” UE, a declarat ministrul ungar.
Premierul ungar Viktor Orban este liderul din UE cel mai apropiat de Moscova şi a criticat pachetele de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, chiar dacă până în prezent le-a aprobat.