România nu are nevoie de o nouă derogare pentru procesarea laptelui neconform – patronat

Producătorii români nu doresc o nouă derogare pentru procesarea laptelui neconform, deoarece majoritatea au investit deja în modernizarea şi igienizarea fermelor, şi o nouă cerere ar fi ca "o palmă" pentru România, a declarat joi Dorin Cojocaru, preşedintele asociaţiei patronale din industrie.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 11:54
România nu are nevoie de o nouă derogare pentru procesarea laptelui neconform - patronat

„În discuţiile de la Ministerul Agriculturii, niciun procesator nu a spus că ar dori o nouă derogare de la laptele neconform. Toţi au spus că au făcut investiţii, au luat fonduri europene pentru igienizarea şi modernizarea fermelor. Mă miră că domnul ministru (ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) spune că va cere o nouă derogare. De ce să cerem o derogare? Cine doreşte o derogare? ANSVA spune că sănătatea românilor nu se negociază”, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

El a arătat că o nouă derogare înseamnă „să dai o palmă României”, industriei de pe piaţa locală, iar astfel de afirmaţii sunt iresponsabile.

Cojocaru a vorbit şi despre eliminarea cotei de lapte din anul 2015, menţionând că fermierii români se vor confrunta cu probleme după acestă dată, mai ales din cauza creşterii competitivităţii, însă a adăugat că atâta timp cât statul va asigura un mediu de afaceri sănătos, iar competiţia în UE este corectă, firmele rşti vor reuşi să fie competitive şi după 2015.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture, că România ar putea cere o nouă derogare privind procesarea de lapte neconform.

„Pentru procesarea laptelui neconform România a avut trei derogări, iar ultima expiră la 1 ianuarie 2014. Suntem în curs de analiză dacă facem o nouă solicitare. Nu avem siguranţa că va fi aprobată, deregările de până acum au fost pentru a oferi un timp fermierilor pentru a se adapta la noile condiţii”, a afirmat Constantin.

El a mai spus că în prezent 10% din laptele din România nu respectă standardele europene.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...