„În proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru rectificare este prevăzută suma de 500 de milioane de lei. Trebuie ca proiectul de ordonanţă de urgenţă să devină o ordonanţă de urgenţă a rectificării şi el trebuie însoţit de o ordonanţă de urgenţă care să modifice aşa numita lege a plafoanelor, care să ridice efectiv plafonul pentru municipiul Bucureşti. Din momentul acela, trebuie ca Consiliul General să aprobe împrumutul şi să ne ducem pe piaţă să împrumutăm bani. (…) Între mine şi prim-ministrul Ciucă nu a fost niciun conflict verbal. A fost cu ministrul de Finanţe şi cu preşedintele PSD, că ei au fost,de fapt, cei care au blocat tot acest împrumut încă din vară, când putea să fie, la prima rectificare, la cea din august, când fuseseră discuţii în comitetul interministerial. Apreciez echilibrul lui Ciucă şi faptul că şi-a dat seama că este o problemă pe care trebuie să o rezolve”, a spus primarul Capitalei, la Digi 24.
El a amintit că solicitarea Municipalităţii a fost făcută din octombrie 2021. „Am comunicat public şi liderilor coaliţiei şi într-o conferinţă de presă că Bucureştiul nu poate să plătească 2 miliarde de lei subvenţie la termie. Până în 2020 plătea cam 700 de milioane, în 2021 am plătit 950 de milioane şi primul an după mulţi ani când am plătit toate facturile, deci, am fost la zero la sfârşitul lui 2021 şi la fel în 2022 o să plătim cam 1,5 miliarde de lei, adică dublu de cât se plătea până în urmă cu doi ani şi din nou suntem la zero cu facturile, numai că există această diferenţă de tarif de 600 de milioane de lei care s-a acumulat în timp”, a precizat Nicuşor Dan.
Potrivit primarului Capitalei, din 2010 până în 2020 pierderile din reţeaua de termoficare s-au dus de la 23-24% la 37%. „Mai mult s-a spart decât s-a înlocuit. În sfârşit, am reuşit să coborâm puţin sub 37%”, a punctat edilul.
Pe de altă parte, el a menţionat că preţul gigacaloriei va ajunge la 1.100 de lei şi că aproximativ 750 de lei o să fie suportaţi de Municipalitate.
„Pe tarifele din 2021, din preţul total al gigacaloriei de 860 de lei, bucureştenii au plătit o perioadă 160 de lei şi începând din primăvară 350 de lei şi Primăria Municipiului Bucureşti a achitat 500 de lei, 510 de lei, mai precis. Asta înseamnă 1 miliard şi jumătate. Pe 2022, preţul total al gigacaloriei o să fie în jur de 1.100 de lei, încă nu este avizat de ANRE şi bucureştenii vor plăti 350 de lei. Diferenţa între 1.100 de lei şi 350 de lei, adică aproximativ 750 de lei, o să fie suportată de Primăria Municipiului Bucureşti”, a adăugat Nicuşor Dan.