Italia ia în calcul să ceară Comisiei Europene ca o rafinărie din Sicilia aparținând Lukoil să fie exceptată de la embargoul petrolier

Italia are în vedere mai multe opţiuni pentru a salva de la închidere o rafinărie pe care grupul rus Lukoil o deţine în Sicilia, inclusiv opţiunea de a cere Uniunii Europene o exceptare temporară de la viitoarele sancţiuni privind importurile de petrol rusesc, a declarat vinei ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 18 nov. 2022, 17:42
Italia ia în calcul să ceară Comisiei Europene ca o rafinărie din Sicilia aparținând Lukoil să fie exceptată de la embargoul petrolier

Un embargou european privind importurile de petrol rusesc pe mare ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, iar Guvernul de la Roma se străduieşte să menţină în funcţiune rafinăria ISAB din Sicilia pentru a evita pierderea de locuri de muncă şi de capacităţi de rafinare.

Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar, în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Problema este că rafinăria ISAB a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori.

Adolfo Urso a spus vineri că Italia ar putea cere Uniunii Europene „o scutire, chiar şi una temporară, de la embargo”, ceea ce ar permite Guvernului italian să mai câştige timp şi să menţină rafinăria pe linia de plutire.

Cu toate acestea, Urso a precizat că prima opţiune pentru autorităţile de la Roma ar fi încheierea unui acord cu băncile pentru ca acestea să acorde finanţare rafinăriei ISAB.

„Vom discuta cu băncile să vedem dacă sunt dispuse să finanţeze rafinăria ISAB, dacă agenţia de stat SACE oferă garanţii”, le-a spus Adolfo Urso jurnaliştilor la finalul unei reuniuni cu reprezentanţii rafinăriei şi sindicatele.

Băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

O sursă din apropierea acestui dosar a spus că, în conformitate cu regulile actuale din UE, Agenţia italiană de credit pentru exporturi (SACE) ar fi pregătită să garanteze până la 90% din finanţarea oferită de bănci.

O intervenţie directă a Guvernului de la Roma în rafinăria ISAB este o altă opţiune, a spus Adolfo Urso, făcând referire la situaţia din Germania, unde în luna septembrie Guvernul de la Berlin a preluat controlul la o rafinărie deţinută de grupul petrolier rus Rosneft.

Între timp, discuţiile privind vânzarea rafinăriei către un cumpărător non-rusesc se prelungesc. Luna trecută, Litasco a respins o ofertă preliminară pentru rafinăria ISAB venită de la fondul american Crossbridge.

Urso a spus că orice potenţial cumpărător va trebui să respecte condiţiile impuse pentru a proteja interesele naţionale ale Italiei. Astfel de condiţii ar urma să fie introduse printr-un mecanism special pe care Guvernul italian îl poate utiliza pentru a bloca preluarea, de către o firmă din străinătate, a unor active pe care statul le consideră de interes strategic.

Sursele citate de Reuters au dezvăluit joi că autorităţile de la Roma au cerut proprietarului rafinăriei ISAB, traderul elveţian Litasco, care la rândul său este controlat de grupul Lukoil, să continue să furnizeze petrol şi finanţare pentru ISAB şi dincolo de data de 5 decembrie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce priveşte încercarea de a obţine Groenlanda, atât pentru a extinde sfera de influenţă a Americii în emisfera vestică, dar şi......
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Traderul de energie și gaze din Republica Moldova Energocom, controlat de stat, a anunțat semnarea unui contract bilateral ...
Holcim, Romcim și Heidelberg au fost amendate cu 43,7 milioane de euro de către Consiliul Concurenței. Producătorii de ciment s-au înțeles asupra prețurilor
Holcim, Romcim și Heidelberg au fost amendate cu 43,7 milioane de euro de către Consiliul Concurenței. Producătorii de ...
Consiliul Concurenţei a sancţionat Holcim Romania S.A., Romcim S.A. și Heidelberg Materials România S.A. cu amenzi în ...
Marca Volkswagen a comercializat 4,8 milioane de mașini în 2024
Marca Volkswagen a comercializat 4,8 milioane de mașini în 2024
Marca Volkswagen, parte a grupului german cu același nume, a comercializat anul trecut 4,8 milioane de mașini, cu 1,4% ...