Italia ia în calcul să ceară Comisiei Europene ca o rafinărie din Sicilia aparținând Lukoil să fie exceptată de la embargoul petrolier

Italia are în vedere mai multe opţiuni pentru a salva de la închidere o rafinărie pe care grupul rus Lukoil o deţine în Sicilia, inclusiv opţiunea de a cere Uniunii Europene o exceptare temporară de la viitoarele sancţiuni privind importurile de petrol rusesc, a declarat vinei ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 18 nov. 2022, 17:42
Italia ia în calcul să ceară Comisiei Europene ca o rafinărie din Sicilia aparținând Lukoil să fie exceptată de la embargoul petrolier

Un embargou european privind importurile de petrol rusesc pe mare ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, iar Guvernul de la Roma se străduieşte să menţină în funcţiune rafinăria ISAB din Sicilia pentru a evita pierderea de locuri de muncă şi de capacităţi de rafinare.

Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar, în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Problema este că rafinăria ISAB a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori.

Adolfo Urso a spus vineri că Italia ar putea cere Uniunii Europene „o scutire, chiar şi una temporară, de la embargo”, ceea ce ar permite Guvernului italian să mai câştige timp şi să menţină rafinăria pe linia de plutire.

Cu toate acestea, Urso a precizat că prima opţiune pentru autorităţile de la Roma ar fi încheierea unui acord cu băncile pentru ca acestea să acorde finanţare rafinăriei ISAB.

„Vom discuta cu băncile să vedem dacă sunt dispuse să finanţeze rafinăria ISAB, dacă agenţia de stat SACE oferă garanţii”, le-a spus Adolfo Urso jurnaliştilor la finalul unei reuniuni cu reprezentanţii rafinăriei şi sindicatele.

Băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

O sursă din apropierea acestui dosar a spus că, în conformitate cu regulile actuale din UE, Agenţia italiană de credit pentru exporturi (SACE) ar fi pregătită să garanteze până la 90% din finanţarea oferită de bănci.

O intervenţie directă a Guvernului de la Roma în rafinăria ISAB este o altă opţiune, a spus Adolfo Urso, făcând referire la situaţia din Germania, unde în luna septembrie Guvernul de la Berlin a preluat controlul la o rafinărie deţinută de grupul petrolier rus Rosneft.

Între timp, discuţiile privind vânzarea rafinăriei către un cumpărător non-rusesc se prelungesc. Luna trecută, Litasco a respins o ofertă preliminară pentru rafinăria ISAB venită de la fondul american Crossbridge.

Urso a spus că orice potenţial cumpărător va trebui să respecte condiţiile impuse pentru a proteja interesele naţionale ale Italiei. Astfel de condiţii ar urma să fie introduse printr-un mecanism special pe care Guvernul italian îl poate utiliza pentru a bloca preluarea, de către o firmă din străinătate, a unor active pe care statul le consideră de interes strategic.

Sursele citate de Reuters au dezvăluit joi că autorităţile de la Roma au cerut proprietarului rafinăriei ISAB, traderul elveţian Litasco, care la rândul său este controlat de grupul Lukoil, să continue să furnizeze petrol şi finanţare pentru ISAB şi dincolo de data de 5 decembrie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune, a afirmat duminică ministrul Educaţiei Ligia Deca în contextul avertizărilor meteorologice. ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim (analiză)
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt, însă impactul pe termen lung va ...
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piaţă, la data de 1 septembrie 2024, a fost de aproximativ 1,87 de miliarde, ...
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Comunitatea Slow Food Buzău Land, care reuneşte în prezent peste 32 de membri, respectiv fermieri, producători de alimente, ...