Cu sârmă ghimpată în partea superioară, acest gard de trei metri înălţime urmează să fie construit într-o zonă care acoperă 200 km şi va costa în total 380 milioane de euro.
Zonele în mod special sensibile vor fi echipate cu camere cu vedere nocturnă, sisteme de iluminat şi portavoci, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă şeful proiectului din cadrul poliţiei de frontieră, Ismo Kurki.
Construcţia, împărţită în trei faze, va începe în martie 2023 prin instalarea unei bariere pilot pe trei kilometri la punctul de trecere a frontierei de la Imatra.
În funcţie de rezultatele acestei faze, a doua etapă vizează construcţia până la sfârşitul lui 2023 a încă 70 km suplimentari de gard în zonele din jurul punctelor de trecere a frontierei.
Guvernul a alocat deja în bugetul său o anvelopă suplimentară de 6 milioane de euro pentru faza pilot şi 139 de milioane pentru a doua.
Ultima fază a proiectului urmează să se încheie în 2025 sau în 2026, a declarat generalul de brigadă Jari Tolppanen. „Este cel mai mare proiect realizat vreodată de poliţia de frontieră”, le-a spus el jurnaliştilor.
Temându-se ca Moscova să nu utilizeze migranţi pentru a exercita o presiune politică, Finlanda, candidată la NATO, şi-a revizuit în luna iulie legea privind poliţia de frontieră pentru a facilita construcţia unor bariere mai solide.
Deşi frontiera între Finlanda şi Rusia a „funcţionat bine” în trecut, războiul din Ucraina a schimbat situaţia de securitate „în mod fundamental”.
„În această situaţie, avem toate motivele să ne reconsiderăm dispozitivul”, a declarat Tolppanen pentru AFP.
Frontierele finlandeze sunt în prezent securizate în principal cu bariere uşoare de lemn, concepute în special pentru a împiedica vitele să se deplaseze.
Noile amendamente permit închiderea punctelor de trecere a frontierei şi reunirea solicitanţilor de azil în puncte specifice în caz de tentativă de intrare pe scară mare în Finlanda.
Din punctul de vedere al lui Jari Tolppanen, asta înseamnă că „într-o situaţie extremă”, poliţiştii de frontieră „vor fi însărcinaţi să împiedice intrarea în Finlanda”, o misiune „nouă”.
Potrivit lui, gardul de la frontieră va fi „indispensabil” pentru a opri intrările ilegale la scară mare de pe teritoriul rus.
În septembrie, ruşii au plecat în număr mare în Finlanda după anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina.
Helsinki a limitat apoi considerabil accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul său, notează AFP.