Canalul Dunăre – București: Contractul pentru studiul de fezabilitate ar urma să fie semnat în 2023 – Grindeanu

Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind continuarea lucrărilor pe Canalul București - Dunăre ar urma să fie semnat anul viitor, a transmis luni ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Acesta a mai anunțat și aplicarea unor amenzi de peste jumătate de milion de lei firmelor care exploatează balast în zonă.
Anemona Andone - lun, 21 nov. 2022, 16:26
Canalul Dunăre - București: Contractul pentru studiul de fezabilitate ar urma să fie semnat în 2023 - Grindeanu

„Aviz firmelor dornice de câștiguri rapide pe seama comunităților mici și a proiectelor cu importanță strategică! În urma sesizărilor unor cetățeni, am dispus mai multe controale pe traseul proiectului Canalului navigabil București – Dunăre. Au fost date amenzi de peste jumătate de milion de lei și au fost aplicate 21 de sancțiuni firmelor care exploatează balast în zonă”, a precizat șeful Transporturilor.

Potrivit lui, IGPR a constatat comiterea a 2 infracțiuni (evaziune fiscală și nerespectarea legii mineritului), Garda de Mediu a oprit activitatea a trei firme care nu dețineau acord de mediu și a dat amenzi cu o valoare de 167.500 lei, ISCTR a amendat mai multe firme care au depășit greutatea maximă pentru transportul pe drumurile publice – 95.000 lei, iar Compania Națională Apele Române a aplicat opt sancțiuni de 270.000 lei.

Controalele au fost desfășurate pe raza județelor Giurgiu, Ilfov și Călărași, în baza unui protocol încheiat între Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne și Ministerul Mediului.

„Deși lucrările la Canalul București-Dunăre (începute în 1986) au intrat în conservare în 1989, proiectul nu trebuie lăsat să se degradeze iremediabil. Statul român intenționează să reia acest proiect care ar permite navelor fluviale să transporte mărfuri spre și dinspre București, ceea ce ar transforma Capitala României într-un important nod logistic naval”, a continuat ministrul Transporturilor.

 

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CNACN) Constanța a primit două oferte la licitația pentru reactualizarea studiului de fezabilitate necesar amenajării râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație. Mai exact, este vorba despre faimosul canal Dunăre – București, început înainte de 1989.

Cele două oferte, depuse până la termenul – limită din 13 octombrie 2022, provin de la:
1. TPF INGINERIE SRL,
2. AQUA PROCIV PROIECT SRL

Licitația privind reactualizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ”Amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigatie și alte folosințe” a fost lansată pe 5 august 2022.

Lucrările vizate ar urma să fie efectuate pe cursul râului Argeș, aval de lacul Mihăilești – Cornetu și pe cursul râului Dâmbovița, aval de podul de pe șoseaua de centură a municipiului București, pe teritoriul județelor Ilfov, Giurgiu și Călărași.

Valoarea estimată a contractului este de șase milioane de lei, iar durata este de 11 luni.

Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM.

Canalul Dunăre – București, început de Nicolae Ceaușescu, reprezintă un proiect controversat, despre care criticii susțin că este megalomanic și că nu va fi eficient economic.

Proiectul a fost promovat și de fostele guverne social-democrate pentru realizarea prin parteneriat public – privat. În acest sens, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat în decembrie 2018 un studiu de fundamentare. Conform acelui studiu, canalul urma să fie proiectat şi construit în cinci ani, iar costul său se ridica la 6,71 miliarde de lei (1,44 miliarde de euro), fără TVA. După finalizare, bucureştenii ar fi putut merge în croaziere până în Delta Dunării sau chiar până la Viena.

FOTO – VIDEO: Canal Dunăre – București (sursa: Facebook Sorin Grindeanu)

Te-ar mai putea interesa și
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ca în următorii ani să crească cu 25% pe măsură ce piața se va......
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...