„Prin intermediul ofertei publice iniţiale, ce se va derula în perioada 2 – 15 octombrie, Adeplast pune în vânzare un număr de 16.500.000 acţiuni (reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al Adeplast în urma ofertei publice de vânzare) În urma ofertei publice de vânzare de acţiuni, Adeplast îşi propune atragerea unei sume cuprinse între aproximativ 13 şi 15 milioane de euro (în funcţie de preţul final de alocare în ofertă), fonduri ce vor fi folosite în vederea finanţării unor noi investiţii şi dezvoltării activităţii companiei”, se arată în comunicat.
Fondurile atrase vor fi investite într-o fabrică nouă de producţie a vatei bazaltice în localitatea Corlăţeşti (judeţul Prahova).
Operaţiunea se va încheia cu succes dacă sunt vândute minim 70% din acţiunile vizate.
Oferta este structurată pe două tranşe, investitorilor mari revenindu-le 85% din acţiuni (cu subscrieri de minim 500.000 de titluri), iar pentru micii investitori (cu subscrieri de până la 500.000 de titluri) sunt disponibile restul de 15% din acţiuni.
Investitorii mari vor putea subscrie la preţuri cuprinse între 3,52 lei/acţiune şi 4,06 lei/titlu, în timp ce micii investitori plasează ordinele doar la preţul de maxim, de 4,06 lei/acţiune.
Pentru ordinele plaste în primele patru zile ale operaţiunii, micii investitori vor beneficia de un discount de 3% din preţul final de pe tranşa mare, urmând ca din a cincea zi reducerea să fie de 2%.
Pe tranşa mare, preţul va fi stabilit la final ofertei, în funcţie de gradul de subscriere. Astfel, dacă ofertele vor reprezenta mai puţin de 120% din totalul titlurilor scoase la vânzare, preţul va fi egal cu cea mai redusă cotaţie de subscriere. În varianta în care oferta va fi suprasubscrisă cu mai mult de 20%, acţiunile vor fi vândute la preţul unde subscrierile ajung la 120%, iar dacă un asemenea preţ nu există, va fi stabilită cotaţia imediat mai mică.
Dacă vor fi vândute doar 70% din acţiuni, la preţul minim şi investitorii mici vor primi discount de 3% pentru toate acţiunile cumpărate, atunci suma atrasă va fi de 40,5 milioane lei (9 milioane euro).
În situaţia în care toate acţiunile vor fi vândute la preţul minim şi micii investitori vor primi discount de 3%, se ajunge la 57,8 milioane lei (aproape 13 milioane euro).
În cazul în care oferta se va încheia la preţul maxim, vor fi vândute toate acţiunile şi micii investitori vor avea un discount de 3%, suma atrasă va fi de 66,7 milioane lei (15 milioane euro).
Oferta este intermediată de Intercapital Invest şi Banca Comercială Română.
Ulterior încheierii ofertei şi alocării, AdePlast va emite drepturi de alocare pentru acţiunile vândute, urmând ca acestea să fie listate la BVB. Astfel, investitorii pot tranzacţiona mai repede acţiunile care le revin, deşi nu le au practic în portofolii.
După încheierea ofertei acţiunile Adeplast vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti. Oferta Adeplast este prima ofertă publică de vânzare din România care va fi urmată de un plan de stabilizare a preţului şi prima ofertă publică de vânzare în care toate subscrierile sunt revocabile, se spune în comunicat.
BCR şi Intercapital Invest vor putea derula tranzacţii pentru stabilizarea preţului, astfel încât să nu fluctueze prea mult, pentru cel mult o lună de la data începerii tranzacţionării acţiunilor AdePlast la bursă.
„Mesajul pe care vrem să-l dăm investitorilor este să vină alături de o companie 100% românească în procesul nostru de dezvoltare ambiţioasă. Continuăm investiţiile în tehnologie pe cele trei platforme industiale, pentru a crea din AdePlast un brand regional”, a declarat în comunicat proprietarul companiei, Marcel Bărbuţ.
La rândul său, preşedintele Intercapital Invest Răzvan Paşol apreciază că oferta publică iniţială a Adeplast reprezintă unul din cele mai importante evenimente bursiere din ultimii ani.
„Oferta publică Adeplast este prima listare de companie privată după o pauză de mai bine de cinci ani în care firmele au evitat să apeleze pentru finanţare la bursă. Este un nou capitol în dezvoltarea
Adeplast, aducând atât o gamă de opţiuni de creştere şi finanţare ulterioară, dar şi o mai bună vizibilitate şi reprezentativitate în piaţă”, a afirmat şi directorul BCR Corporate Finance and Investment Banking, Matei Filipidescu.
Înfiinţată în anul 1996, AdePlast deţine nouă fabrici, de mortare uscate, polistiren şi vopsele, situate pe trei platforme industriale, în Oradea, Ploieşti şi Roman.
Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 184,4 milioane lei, în creştere cu 29%, şi un profit net în urcare de la 6,9 milioane lei la 16,2 milioane lei, conform situaţiilor financiare individuale IFRS.
Marcel Bărbuţ a vrut să listeze AdePlast încă din 2008, însă a renunţat ca urmare a scăderilor burselor în timpul crizei. El vrea acum să atragă de pe piaţa locală de capital până la 68 de milioane lei (aproximatix 15 milioane euro) printr-o ofertă iniţială în vederea listării. Oferta include şi o majorare de capital de 5,2 milioane euro aprobată printr-o decizie AGA din luna iunie.