Acordurile au fost semnate în Franța la o întâlnire între președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și oameni de afaceri francezi.
Air Liquide Munay Tech Gases LLP, o societate mixtă a KMG și Air Liquide, va construi o fabrică de hidrogen la rafinăria Pavlodar pentru a putea produce produce 160.000 de tone de motorină de iarnă pe an. Costul acestui proiect este estimat la 60 de milioane de euro, iar investiția, odată realizată, va permite companiei kazahe să crească rata de utilizare a rafinăriei Pavlodar, de la 84,2% la 88,3%, potrivit comunicatului de presă.
Un alt proiect, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, se referră la o facilitate pentru separarea de gaze, care face parte din proiectul KMG de a dezvolta producția de polietilenă în complexul petrochimic de la rafinăria Atyrau.
KMG și Air Liquide au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere privind decarbonizarea. Potrivit documentului, Air Liquide Munay Tech Gases va reduce emisiile de CO2 cu 33% în 2035 comparativ cu 2020 și va atinge neutralitatea carbonului până în 2050.
Air Liquide este lider global în producția de gaze industriale, cu operațiuni în 75 de țări.
Air Liquide Munay Tech Gases LLP (ALMTG), creată în 2016, este un joint venture între Air Liquide, cu 75% și KazMunayGas cu o participație de 25%. ALMTG furnizează hidrogen rafinăriei Pavlodar din 2018 și azot din 2020. La 1 martie 2021 ALMTG a început să furnizeze hidrogen și azot rafinăriei Atyrau. ALMTG a mai construit o unitate de generare a azotului la complexul petrochimic Karabatan de lângă Atyrau.
Președintele kazah a vizitat Franța
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaiev au salutat cooperarea în creştere între ţările lor, chemând la extinderea sa în domeniile transporturilor, pământurilor rare sau educaţiei, transmite AFP, citând un comunicat comun emis miercuri.
‘Cei doi preşedinţi au remarcat dinamica actualei cooperări franco-kazahe. Ei au convenit, în spiritul parteneriatului strategic, să continue diversificarea şi aprofundarea legăturilor în toate domeniile de interes reciproc, inclusiv în economie şi investiţii, educaţie, sănătate, ştiinţă şi cultură’, arată comunicatul difuzat de preşedinţia franceză în urma întâlnirii de marţi de la Paris.
Vizita desfăşurată de Tokaiev marţi şi miercuri se înscrie în cadrul interesului crescut al Franţei şi al Uniunii Europene faţă de Asia Centrală, regiune pivot, crucială pentru schimburile între Asia şi Europa, situată la intersecţia influenţelor ruse, chineze, turce, dar şi americane şi europene.
Cei doi şefi de stat ‘au convenit să dezvolte cooperarea în domeniul materiilor prime critice, mai ales al pământurilor rare. În cursul vizitei au fost semnate acorduri, între altele, cu privire la energiile regenerabile, producerea de hidrogen verde, industria nucleară civilă, gestionarea resurselor de apă, transportul feroviar şi sectorul agroalimentar’.