Wall Street a deschis în creştere, în pofida blocării parţiale a activităţii guvernului SUA

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de marţi în creştere, inversând declinul din ziua precedentă, investitorii analizând consecinţele primei blocări parţiale a activităţilor guvernului federal american din ultimii 17 ani, relatează MarketWatch.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 15:13
Wall Street a deschis în creştere, în pofida blocării parţiale a activităţii guvernului SUA

„Semnalul dat de piaţa de capital şi randamentele titlurilor de Trezorerie este că impasul va fi de scurtă durată”, a declarat Andrew Wilkinson, economist şef la Miller Tabak&Co, referitor la eşecul congresmenilor de a ajunge la un acord privind bugetul anului fiscal 2014, care a început marţi, 1 octombrie.

Blocarea parţială a activităţilor guvernamentale înseamnă că aproximativ 800.000 de angajaţi federali intră în concediu fără plată.

Indicele Dow Jones este în creştere cu 0,15%, după ce luni a închis la cel mai scăzut nivel din 9 septembrie. Standard&Poor’s 500 este în urcare cu 0,37%, iar Nasdaq cu 0,48%.

Oprirea parţială a activităţilor guvernamentale va costa statul american cel puţin 300 de milioane de dolari pe zi, potrivit estimărilor IHS, citate de Bloomberg.

Congresul trebuie să rezolve în această lună şi disputa referitoare la majorarea plafonului de îndatorare a ţării, de 16.700 miliarde de dolari. Trezoreria a anunţat că măsurile luate pentru evitarea depăşirii acestui plafon vor fi epuizate până pe 17 octombrie.

Potrivit comitetului pentru buget al Congresului, Statele Unite nu vor mai avea bani să plătească toate facturile din 22-31 octimbrie. Incapacitatea de a majora limita îndatorării ar putea conduce la retrogradarea ratingului de ţară.

Din cauza blocajului provocat de disputele asupra bugetului, Departamentul pentru Comerţ nu va publica marţi un raport referitor la cheltuielile din sectorul construcţiilor, iar Departamentul Muncii nu va publica, vineri, un alt raport lunar aşteptat cu interes, privind piaţa muncii.

Investitorii vor să vadă, prin aceste date, dacă economia este suficient de solidă pentru a permite începerea restrângerii măsurilor de stimulare de către Rezerva Federală.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...