Comisia Europeană a aprobat Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027 al României. Care sunt noutățile

Ministerul Agriculturii a primit astăzi, 7 decembrie, aprobarea Comisiei Europene asupra Planului National Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027. Este documentul de referință care setează politicile în domeniul agriculturii și pe baza căruia se stabilesc alocările financiare în agricultură în următorii cinci ani. PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale. Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.
Alina Stanciu - mie, 07 dec. 2022, 11:46
Comisia Europeană a aprobat Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027 al României. Care sunt noutățile

România este printre ultimele state care au primit aprobarea Comisie Europene pe Planul Național Strategic( PNS), în condițiile în care 23 dintre statele membre au deja planul aprobat. Primele state care au primit ok-ul Comisiei, în data de 31 august anul curent, au fost Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia Portugalia și Spania. Au urmat pe rând Austria, Luxembourg, Estonia, Letonia, Ungari etc. Ultima aprobare a fost cea a Belgiei, în data de 5 decembrie.

Planul Naţional Strategic (PNS), documentul care va sta la baza alocărilor financiare pentru agricultură şi dezvoltare rurală din fonduri europene pentru perioada 2023 – 2027, a fost încărcat în sistemul electronic al Comisiei Europene, împreună cu toate documentele aferente, la începutul lunii martie, anul acesta.

A urmat o primă evaluare din partea Comisiei și un schimb de observaţii până în luna octombrie când, în data de 18, Ministerul Agriculturii a trimis la Bruxelles varianta finală a documentului.

Potrivit acestuia, România va putea cheltui în perioada 2023-2027  15,8 miliarde euro. Banii vor fi alocați pentru subvențiile pe unitatea de suprafață și pe cap de animal, investiții în irigații, independența energetică, dotarea cu tehnică agricolă și industria alimentară.

Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subvențiilor în agricultură și 151,7 milioane euro pentru măsuri de piață.

PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale.

Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.

Pentru definitivarea documentului programatic și în vederea respectării principiului parteneriatului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a desfășurat un proces amplu de consultare cu reprezentanții celor aprox. 160 de organizații publice şi private care fac parte din structuri parteneriale. În perioada de elaborare a PNS au fost organizate peste 40 reuniuni ale Comitetului Consultativ Tematic și ale grupurilor de lucru tematice. Reprezentanții structurilor parteneriale, prin prisma expertizei tehnice deținute în domenii specifice și cu argumente bine fundamentate, au contribuit la îmbunătățirea documentelor de programare.

Totodată, a existat un dialog continuu cu reprezentanții Comisiei Europene, aceștia oferind sprijinul necesar pentru îmbunătățirea documentelor.

Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) conține 1.900 de pagini

Acum, în Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, se lucrează la actele normative pentru realizarea cadrului legislativ și a softului necesar accesării sumelor prevăzute pentru fiecare an.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...