Directorul NSA, generalul Keith Alexander, a declarat în fața Congresului că agenția sa a efectuat teste în 2010 și 2011 pentru a afla dacă este posibil din punct de vedere tehnic să colecteze date de la releuri de telefonie mobilă, care pot arăta unde a călătorit posesorul unui telefon. Informațiile nu au fost utilizate niciodată, susține Alexander, iar rezultatele testelor au fost raportate comisiilor pentru informații ale Congresului.
Responsabilul nu a precizat, însă, câți americani au fost urmăriți prin intermediul telefoanelor mobile sau de ce agenția sa considera că ar fi avut nevoie de această abilitate, chiar și ipotetic.
În pledoaria sa în apărarea NSA, Keith Alexander a dezmințit un articol al New York Times potrivit căruia agenția a efectuat căutări în datele rețelelor sociale americane. Generalul a admis că NSA colectează informații din rețele sociale și alte baze de date comerciale pentru a căuta suspecți de terorism străini, însă nu a utilizat aceste informații pentru a crea dosare private ale unor cetățeni americani.
New York Times a relatat sâmbătă că NSA exploatează colecții imense de informații personale pentru a crea grafice sofisticate cu conexiunile sociale ale unor cetățeni americani. Potrivit cotidianului, aceste informații includ postări pe Facebook, precum și date bancare, localizări prin GPS sau date despre zborurile aeriene efectuate.
Directorul NSA a detaliat, de asemenea, 12 cazuri de folosire abuzivă a programelor agenției de către angajați ai NSA pentru a-și spiona partenerul. Toți acești angajați, cu o singură excepție, au fost sancționați, a adăugat generalul.
‘Lucrăm doar în conformitate cu legea’, a afirmat, la rândul său, în fața parlamentarilor americani, directorul serviciilor de informații americane, James Clapper. ‘Am făcut și unele greșeli, unele destul de importante. De fiecare dată când am descoperit aceste greșeli, le-am raportat, adresat și corectat’, a continuat responsabilul.
Alexander și Clapper au spus parlamentarilor că paralizia statului federal, care a început marți, afectează grav abilitatea serviciilor secrete de a apăra împotriva amenințărilor.
‘Pericolul de aici se va acumula de-a lungul timpului. Prejudiciul va fi insidios’, a declarat Clapper. Responsabilul a evocat spectrul trădării, afirmând că stresul financiar i-ar putea lăsa pe ofițerii săi vulnerabili în fața spionilor străini.