Directorul general adjunct al NBG, Petros Christodoulou, a declarat pentru Reuters că negociază cu investitori privaţi formarea unei companii mixte în care aceştia să preia o participaţie minoritară la unele împrumuturi corporatiste mici şi mijlocii.
Mai multe bănci europene au creat „bănci rele” în scopul îmbunătăţirii managementului creditelor neperformante, iar deseori le-au vândut unor fonduri specializate în investiţii cu probleme.
Guvernul britanic analizează în prezent dacă să ia o astfel de măsură la Royal Bank of Scotland, a cărei situaţie financiară este încă fragilă chiar dacă a fost salvată de faliment de către stat.
Creditele restante sunt o problemă majoră pentru băncile din Grecia, unde economia s-a contractat cu 25% în şase ani de recesiune. Băncile sunt încă în refacere de pe urma pierderilor de 27 de miliarde de euro provocate de restructurarea datoriilor statului elen din 2010.
La sfârşitul lunii iunie, creditele neperformante reprezentau 29% din portofoliile cumulate ale celor mai mari patru bănci elene, în valoare de 260 de miliarde de euro, de peste trei ori mai mult decât media de 7,15% calculată de FMI pentru zona euro, în 2012.
Christodoulou a arătat că NBG, care are cea mai mică rată a creditelor neperformante, de 24,4% din portofoliul total, vrea să creeze „banca rea” în următoarele două luni, fiind în proces de angajare a consultanţilor.
„Trebuie să identifici clar creditele neperformante, să ai un management clar al acestora, o structură clară a responsabilităţilor. Este nevoie de competenţe diferite pentru aceste credite”, a spus bancherul.
El a precizat că volumul activelor care vor fi transferate nu a fost stabilit, dar „banca rea” ar trebui să devină operaţională până la sfârşitul acestui an.
NBG vrea să îşi reducă expunerea la împrumuturile problemă şi prin atragerea unui partener minoritar.
„Am semnat acorduri de confidenţialitate, au văzut portofoliile şi vor stabili un preţ. Sunt mai multe fonduri financiare care vor să facă bani rapid, aşa că am putea sau nu să ajungem la un acord”, a spus Christodoulou.
Directorul general adjunct al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, a declarat că banca, la care rata creditelor neperformante este de 33%, caută soluţii de separare a accestora de cele rentabile şi speră ca noua organizare să fie funcţională în primul trimestru din 2014.
„Piaţa cere claritate” în privinţa rentabilităţii creditelor performante şi neperformante, a spus Thomopoulos, adăugând că divizarea băncii este justificată în această perioadă întrucât situaţia se stabilizează.
Eurobank şi Alpha Bank, celelalte două mari bănci elene, au refuzat să comenteze strategia în acest domeniu. Eurobank administrează deja împrumuturile de retail neperformante printr-o subsidiară numită FPS.
Cele mai mari bănci elene au operaţiuni şi în România. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.