„În faţa asaltului dolarului criminal, am ordonat echipei economice să adopte măsuri pentru a apăra cursul oficial, pentru un comerţ sănătos, care respecta drepturile poporului”, a scris pe Twitter preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro.
Săptămâna trecută, valoarea dolarului a crescut de la 11,69 la 14,12 bolivari, o depreciere de 17,20% a monedei Venezuelei, o tendinţă de fond din octombrie 2021.
Potrivit mai multor analişti economici, miliardele de dolari injectate de stat pe piaţa valutară pentru a menţine cursul au întreţinut instabilitatea bolivarului.
„Această încercare a băncii centrale de a fixa, de a ancora cursul de schimb de doi ani deja, a eşuat”, a declarat pentru AFP economistul şi profesor la Universitatea Centrală a Venezuelei, Leonardo Vera.
„S-a căutat să se stabilească un curs de schimb destul de scăzut, mai mic decât ar fi un curs de echilibru” într-un context nefavorabil, a adăugat el.
La care se adaugă, a amintit profesorul Vera, o taxă pe tranzacţiile mari în dolari cu scopul de a „bolivariza” economia, în timp ce venezuelenii nu au încredere în moneda lor.
La rândul său, guvernul de la Caracas vede în deprecierea bolivarului o „ofensivă” menită să încetinească „creşterea” ţării.
Vicepreşedinta ţării, Delcy Rodriguez, a declarat vineri că creşterea PIB-ului Venezuelei a fost „de două cifre”, fără a face alte precizări, scrie AFP.