Conform Volkswagen, toate punctele de încărcare, amplasate în Italia, vor fi accesibile tuturor șoferilor de mașini electrice și hibride plug-in, indiferent de marca vehiculului deținut.
500 dintre noile stații de încărcare vor fi puse în funcțiune până la sfârșitul anului 2023 și vor avea o capacitate de până la 350 de kilowați.
Tot Volkswagen a anunțat că, împreună cu alți parteneri, va avea deja funcționale până la sfârșitul anului 2022 nu mai puțin de 4.300 dintre cele 18.000 de puncte de încărcare rapidă planificate pentru Europa, 3.700 dintre cele 10.000 planificate în S.U.A. și 8.000 dintre cele 17.000 planificate în China.
În total, Volkswagen va participa în acest fel la amplasarea a 16.000 de stații de încărcare rapidă la nivel global, aproximativ o treime din obiectivul său de 45.000 până în 2025.
În Europa, pe lângă noul proiect derulat cu Enel, grupul german operează parteneriate cu BP și Iberdrola și este acționar, împreună cu BMW, Mercedes-Benz, Ford și Hyundai al rețelei Ionity.
Europa necesită cel puțin 3,4 milioane de puncte de încărcare până în 2030, mult mai multe decât cele aproximativ 375.000 disponibile la sfârșitul anului 2021, potrivit unui studiu realizat de McKinsey pentru Asociația Constructorilor de Automobile Europeni (ACEA).
Pe lângă stații de încărcare cu putere tot mai mare, Volkswagen țintește și parteneriate în domeniul stocării de energie, o activitate care va juca un rol important în echilibrarea rețelelor energetice de pe întregul continent.
„Principala provocare este punerea la dispoziție a energiei atunci când este nevoie. Depozitarea energiei va juca un rol cheie”, a declarat Thomas Schmall, CEO al Volkswagen Group Components și membru al Consiliului de Conducere a grupului german.
În plus, în viitorul apropiat, Volkswagen are în plan ca mașinile sale să utilizeze încărcarea bidirecțională V2G prin care mașinile pot prelua și retrimite energie în rețea.