Producţia industrială a scăzut cu 1,4% în primele zece luni – serie ajustată sezonier, date INS

Producţia industrială în primele zece luni ale acestui an a fost mai mică atât ca serie brută, cu 0,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.
AGERPRES - mie, 14 dec. 2022, 10:10
Producţia industrială a scăzut cu 1,4% în primele zece luni - serie ajustată sezonier, date INS

În perioada ianuarie – octombrie, pe serie brută, au fost consemnate scăderi ale producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%) şi industriei extractive (-4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%, scrie Agerpres.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele zece luni din 2022 au fost înregistrate reduceri de producţie în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,7%), industria extractivă (-4%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).

În luna octombrie 2022, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna septembrie 2022 cu 2,6%, ca serie brută, în condiţiile în care industria prelucrătoare a scăzut cu 3,2%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 2,5%, respectiv cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%). Industria extractivă a crescut cu 0,1%.

Faţă de luna octombrie 2021, producţia industrială a scăzut cu 0,1% ca serie brută, efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-18,8%) şi industriei extractive (-5,1%). Industria prelucrătoare a crescut cu 3,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,7%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 18%, respectiv cu 5%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP Braşov. ...
Producția de mașini a României a urcat, după primele zece luni din 2024, la 466.838 de unități
Producția de mașini a României a urcat, după primele zece luni din 2024, la 466.838 de unități
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...