Cum să nu mai plăteşti impozit pe teren de anul viitor

Codul Fiscal a fost completat cu noi prevederi ce fac referire la impozitele plătite începând din 2014 de posesorii de teren. În anumite situaţii, Consiliile Locale îi pot scuti pe proprietari de plata impozitului.
Alina Stanciu - mie, 16 oct. 2013, 21:04
Cum să nu mai plăteşti impozit pe teren de anul viitor
Articolul din Legea privind Codului Fiscal (571/2003 cu modificările şi completările ulterioare ) referitor la scutirile şi facilităţile stabilite de consiliile locale a fost completat cu două noi alineate astfel că proprietarii de terenuri pot fi scutiţi, în anumite condiţii, de plata impozitelor aferente. Mai precis, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren pentru proprietarii de terenuri degradate sau poluate „neincluse în perimetrul de ameliorare”, potrivit unui anunţ în Monitorul Oficial.
 
Pentru a putea fi scutiţi de impozit, deţinătorii trebuie să solicite acest lucru Consiliului Local, iar, în prealabil, să obţină câte un aviz de la Ministerul Agriculturii şi respectiv Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
 
Avizul celor două Ministere se solicită după ce proprietarul a depus documente justificative şi are drept scop identificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse în perimetrul de ameliorare, precum şi delimitarea acestora. 
 
Terenurile incluse în perimetrul de ameliorare sunt acele suprafeţe degradate sau neproductive, indiferent de proprietar, a căror punere în valoare este necesară din punct de vedere al protecţiei solului, regimului apelor, îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi a diversităţii biologice.
 
Scutirea de la plata impozitului pe teren se va aplica din 2014 cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care au fost obţinute avizele favorabile din partea Ministerului Agriculturii şi al Mediului. 
 
Cum e legea acum
 
Potrivit Codului Fiscal aflat acum în vigoare, Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren sau o reducere a acestuia pentru terenul aferent clădirii folosite ca domiciliu al persoanei fizice care datorează acest impozit. De asemenea, se pot primi scuturi sau reduceri dacă posesorii au venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe ţară ori constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social.
 
În cazul unei calamităţi naturale, consiliul local poate acorda, totodată, scutire de la plata impozitului pe teren, precum şi a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire sau o reducere a acestora.
Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...