În cadrul dezbaterilor, viceprimarul Stelian Bujduveanu a declarat că, în primă instanţă, şi-a dorit eliminarea gratuităţii pentru maşinile hibrid, dar în urma dezbaterilor publice a revenit asupra acestei decizii, scrie Agerpres.
„Am decis să propun în faţa dumneavoastră un proiect care să aibă un termen de valabilitate pentru maşinile hibrid de încă doi ani de zile, în care această gratuitate să existe. Motivul pentru care am făcut această modificare este că nu ne putem asuma în faţa cetăţenilor un beneficiu, pentru a schimba ceva în acest oraş, iar ulterior, într-un timp foarte scurt, să îl retragem. De aceea, cred că gratuitatea pentru maşinile electrice şi hibride, care există încă din mandatul precedent, trebuie susţinută în continuare, dar digitalizată şi trecut la următorul nivel, ca să nu mai punem cetăţenii să treacă prin acel calvar birocratic de a depune cereri pentru a li se emite stick-ere de a fi lipite pe geam, ci a trece la următorul nivel – de a introduce numerele celor care beneficiază de gratuitate şi aduc un beneficiu real mediului înconjurător din Municipiul Bucureşti direct în baza operatorului şi să nu mai existe niciun fel de birocraţie”, a spus viceprimarul.
Reprezentanţii PNL şi USR şi-au exprimat susţinerea pentru proiect, evidenţiind beneficiile pentru calitatea aerului din Capitală.
Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a atras atenţia asupra faptului că în perioada următoare ar urma să crească mult numărul maşinilor hibrid din Capitală.
„La hibrid, să ştiţi, lucrurile merg în forţă. În perioada în care aţi dat drumul la dezbaterile publice, grupul PSD a făcut adrese către mai toţi furnizorii care astăzi monopolizează piaţa hibridelor şi să ştiţi că vânzările la momentul respectiv şi vânzările pentru anul următor depăşesc la nivelul Municipiului Bucureşti 6.000. Deci, atenţie mare! Maşinile cu volum mic şi hibride vor fi pentru bucureşteni mană cerească”, a susţinut el.
Posesorii autoturismelor electrice şi hibride înregistrate în Bucureşti vor putea utiliza în continuare gratuit parcările publice de utilitate generală, conform hotărârii aprobate.
Pentru a beneficia de gratuitate, posesorii au obligaţia de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice şi hibride ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Înregistrarea se realizează în baza cererii formulate de către posesorii autoturismelor. Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate se va efectua de către operatorul serviciului public, la momentul verificării autoturismelor parcate şi pe baza înregistrărilor efectuate în sistemul electronic.
Excepţie vor face autoturismele electrice şi hibride utilizate pentru activităţile de transport alternativ intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui sistem de partajare a autoturismelor intermediat prin platforme digitale, precum şi cele care, prin colantare sau dispozitive audio-video, afişează mesaje publicitare. Toate acestea vor avea obligaţia de a achita tariful de parcare.