Producătorii agricoli se pot înscrie la un fond mutual până la 15 mai 2014

Producătorii agricoli se pot înscrie până la 15 mai 2014 la un fond mutual pentru gestionarea riscurilor în agricultură, iar cei care nu aderă la o astfel de structură vor primi subvenţii în limita a 20% din formele de sprijin susţinute din bugetul naţional, au decis, marţi, senatorii.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 12:35
Producătorii agricoli se pot înscrie la un fond mutual până la 15 mai 2014

Senatul a adoptat, cu amendamente, un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

Senatorii şi-au însuşit un amendament al Comisiei pentru agricultură, modificând termenul propus iniţial de Guvern, 1 martie 2014.

Modificarea a fost făcută, potrivit iniţiatorilor amendamentului, pentru corelarea cu data depunerii la APIA a documentaţiilor pentru sprijin.

Fondurile mutuale, organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop lucrativ, cu personalitate juridică şi care accesează scheme de susţinere prin contribuţii financiare, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, se acreditează de către Ministerul Agriculturii.

Potrivit proiectului, sursele compensaţiei financiare plătite de către fondul mutual sunt contribuţia Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, contribuţia membrilor sau împrumuturi bancare încheiate de fonduri în condiţii de piaţă.

Senatul a adoptat acest proiect, cu 105 voturi „pentru” şi două abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat în august că fermierii pot să solicite acreditarea instituţiei pentru aderarea la fondurile mutuale şi că pot fi înfiinţate cel mult trei astfel de instrumente de despăgubiri în agricultura românească.

Prin participarea la fondul mutual, fermierii sunt acoperiţi pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă.

La fondul mutual poate adera orice fermier care înregistrează venituri atât individual, cât şi prin asociaţiile din care fac parte.

Fondul se constituie din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor şi trebuie să acopere toate sectoarele din agricultură.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...